Budimir postao heroj Hrvatske u kvalifikacijama: Svoju priliku spektakularno je iskoristio

GORAN MEHKEK/Cropix

Ante Budimir (32) postao je heroj Hrvatske u kvalifikacijama za Euro. Iz trećeg plana i nakon godinu dana bez poziva u reprezentaciju je, što zbog svoje sjajne forme u Osasuni, što zbog ozljeda i otkaza Brune Petkovića i Marka Livaje, postao prvi napadač u dvije posljednje i ključne utakmice.

Očajnim igrama i rezultatima u listopadu, porazima od Turske i Walesa, Hrvatska je iz komotne situacije došla u paničnu. Morala je pobijediti obje preostale utakmice, protiv Latvije i Armenije, te su joj rezultati Turske i Walesa morali ići u prilog. Tako je i bilo, ali zahvaljujući Anti Budimiru. Jedan od najefikasnijih igrača La Lige, koji je ove sezone već postigao osam golova, dobio je priliku od početka u spomenutim zadnjim utakmicama, nakon što svoje zgode u listopadu nisu iskoristili Petar Musa i Dion Drena Beljo, prenosi Index.hr.

Dalić je ignorirao Budimira. Sada mu se klanja

Budimir je svoju priliku spektakularno iskoristio. Zabio je jedini gol za pobjedu nad Latvijom u zadnjem kolu te tako poslao Hrvatsku izravno na Euro. Da nije probio bunker gostiju na Maksimiru, Hrvatska bi do zadnjeg trena strepila od dodatnih kvalifikacija. No, zahvaljujući neočekivanom junaku, u Njemačku se plasirala izravno.



Budimiru se nakon velike pobjede naklonio i izbornik Zlatko Dalić: “Za Europsko prvenstvo sam tražio mlađeg napadača, ali nitko nije pokazao više od Ante Budimira. On je strpljivo radio i nije galamio po novinama, iako je bio pozivan da kaže nešto negativno. Danas ga je dragi Bog nagradio.”

Marca: Budimir je u svom stilu odveo Modrića i Hrvatsku na Euro
Budimirov pothvat detaljno prate i španjolski mediji zato što će se u siječnju napuniti pet godina kako je stasiti napadač u toj zemlji. Početkom 2019. došao je iz Crotonea u Mallorcu, da bi u ljeto 2021. za 8 milijuna eura prešao u Osasunu, u kojoj briljira ove sezone. Marca tekst o tome kako je spasio Hrvatsku donosi pod naslovom: “Budimir odveo Modrića i Hrvatsku na Euro”, ispod kojeg piše:

“Maksimir je gotovo cijelo prvo poluvrijeme strahovao jer Wales je poveo 1:0 protiv Turske, a Hrvatska je imala tek nulu na svom terenu protiv Armenije, što je značilo da ide u dodatne kvalifikacije. Štoviše, najbolju priliku u Zagrebu imali su gosti. No, Livaković je u situaciji jedan na jedan sjajno obranio Hovhannisyanu.

Tada je na scenu stupio neočekivani spasitelj Hrvatske. Budimir je zabio, naravno, glavom. Sosa je centrirao, a zrakom je zaplovio i lijepo pogodio Labud iz Zenice. Tako je Luku Modrića (38) odveo na njegovo zadnje veliko natjecanje s Hrvatskom.”

Komentari