Dalić najavio veliku promjenu u reprezentaciji, pojavio se i novi problem: ‘Nisam dobio što sam htio od Barišića i Sose’

Foto: Bozidar Vukicevic/Cropix

Hrvatska se danas okuplja uoči utakmica u subotu protiv Latvije u Rigi i tri dana kasnije protiv Armenije u Zagrebu, u završnici borbe za odlazak na Euro 2024. u svojoj kvalifikacijskoj skupini. Izbornik Zlatko Dalić od 11 sati u razgovoru s novinarima najavljuje ključne utakmice u utrci za put na veliko natjecanje kojem je domaćin Njemačka, a sve se događa u situaciji koja za Vatrene nije idealna.

“Zadnja dva poraza su nam znatno otežala situaciju. Ne odlučujemo sami o sebi, ali moramo gledati samo na sebe, fokusirati se na svoje dvije utakmice. Protiv Turske i Walesa je bilo jako loše, bile su to dvije najgore utakmice otkad sam ja izbornik”, rekao je Dalić u uvodu.

“Bruno Petković se vraća u Dinamo, neće biti s nama, ozljeda nije zaliječena. Nažalost, sinoć je i Mateo Kovačić osjetio ozljedu mišića, ostaje zasad u Manchesteru gdje će napraviti preglede”, dodao je Dalić.

Foto: Twitter

Izbornik je komentirao poziv Nikoli Vlašiću, ističući da vjeruje kako može pomoći, a potom se vratio na prošle dvije utakmice.



“Praktički nam je izostao cijeli napad, jako su falili Perišić i Kramarić. Moja pogreška je da nisam osjetio što je to krivo, no to je prošlost. Moramo se spremiti i na nekoliko treninga ispraviti sve što je bilo loše”, kazao je Dalić koji se potom pozabavio dvojcem u dresu Rijeke.

‘Pjaca na dobrom putu’
“Marko Pjaca je na dobrom putu. Poziv u reprezentaciju ga može dignuti, pomoći mu da bude još bolji. Marca Pašalića pratimo, on je na putu da može biti u reprezentaciji”, istaknuo je izbornik, dodajući riječ-dvije o povratniku Anti Budimiru koji je ove sezone efikasan u Španjolskoj u dresu Osasune.

“Budimir je s nama jer je u pravoj formi, zabija golove više od svih ‘špica’ koje su nam na raspolaganju. Budimir nikad nije bio otpisan, svojom formom je pokazao da je zavrijedio poziv, dobio ga je. Treba nam taj tip napadača, očekuje se niz centaršuteva, napadačkih akcija”, rekao je Dalić, a potom je rekao da slijedi selidba Joška Gvardiola sa stoperskog mjesta na poziciju na boku.

“Gvardiola ćemo staviti da igra lijevo, on nam može dati puno prema naprijed, to igra u Cityju, zbog toga je tu”, najavio je Dalić koji ne najavljuje puno revolucionarnih promjena drugdje.

“Ne može biti tako da se dogodi da sve najednom ne valja. Ne treba sve mijenjati, dogodile su se dvije loše utakmice, ali neću zbog toga sve ‘tumbati’ ispočetka. Ne može biti tako ako su prije toga bile tri vrhunske godine”, smatra Dalić, prenosi Dnevno.hr

Foto: Tom Dubravec / CROPIX“Nisam izgubio ni milimetar svoje energije ili motiva, tu sam da s Hrvatskom idem na Euro. Nema šanse da potonem, da odustanem, nikad više motiva, snage i pozitive u meni, tako je i za igrače”, istaknuo je izbornik.

“Igrači se ne trebaju vraćati na ono što je bilo. Da je to bila stihija koja traje dvije-tri godine, bilo bi drugačije, ali radilo se o sedam dana da je bilo dosta problema”, nastavio je Dalić.

“Kod Šutala, cijela momčad je bila u lošem stanju, a onda je on bio etiketiran kao krivac što ga je poljuljalo. U zadnje dvije-tri utakmice igra dobro, a mi ćemo ga tretirati kao i do sada”, dodao je izbornik, spominjući da od Josipa Šutala očekuje da bude nositelj obrane, bez obzira na to što je u Ajaxu bilo i teških dana.

“Ne smeta me ako se nešto piše ili govori. Ne smeta me ništa, znam što sam prošao i napravio”, kazao je Dalić odgovarajući na pitanje o kritikama.

“Nama je bitno da napravimo ono što je naša jaka strana, posjed lopte i završnica. Želim da to bude Hrvatska s puno točnih ‘paseva’, s idejom i s kreacijom, mi to nismo zaboravili. Bilo je nesigurnosti od prve minute, pogotovo u Osijeku. Bili smo bez igrača koji su povukli ako bi nešto ‘zaškripalo’, bilo je i grešaka u fazi obrane, primljenih golova, ali dogodilo se, idemo dalje”, istaknuo je izbornik.

 

“Livaković je naš prvi odabir na golu, to se može promijeniti samo ako bude neke ozljede. Puno puta nas je spasio, ne želim ga uopće dovoditi u pitanje, ostaje prvi vratar”, kazao je Dalić.

Jedna od tema bila je i izvan kruga reprezentacije. Odnosila se na oboljelog Marija Kovačevića, trenera Varaždina, kojem je prošlog tjedna dijagnosticiran karcinom pluća.

“U kontaktu sam s njim, pomoći ću koliko mogu. Sve je napravio svojim radom, dobar trener, radi pravi posao u Varaždinu. Ima našu podršku, od svih nas, svojim ponašanjem i svojim nastupima ‘kupio’ je sve nas, cijelu Hrvatsku. Želimo mu brz oporavak”, istaknuo je izbornik.

U povratku na reprezentativne teme, Dalić je kazao da ga veseli povratak Andreja Kramarića na teren nakon ozljede mišića, a ponovio je i koliko je teško zamijeniti njega i Ivana Perišića. “Nadamo se da će doći netko novi tko bi njih mogao naslijediti, ali to nije lako, za to treba vremena”, rekao je izbornik.

‘Nećemo pratiti što radi Wales’
Dalić protiv Latvijaca u Rigi traži ozbiljnost, a potom, gledat će se prema domaćoj utakmici protiv Armenije koja je još sa šansama za drugo mjesto. “Mi nećemo pratiti što radi Wales, bitno je da gledamo na sebe”, kazao je izbornik koji je dobio i pitanje o Marcelu Brozoviću, a kaže da se iskusni Vatreni diže.

“Broz nam je glavni igrač u sredini terena, gledao sam ga, igra dobro u klubu, očekujem ga takvoga. Zadnje dvije utakmice s nama nije bio na nivou, dogodio se period od šest-sedam dana koji je bio slabiji, ali u njega nikad nisam sumnjao pa ne sumnjam ni sada”, rekao je izbornik.

Brozović daje iskustvo, a među onima koji dolaze, poziv je dobio mladi dinamovac Martin Baturina, a izbornik kaže da to nije samo zbog pružanja prilike mladom igraču.

“Pratili smo Baturinu u zadnje vrijeme, ima okomitost, radi višak, proboj, razliku na terenu. Nije tu samo zbog broja, kao mladi igrač, u Dinamu svaku utakmicu napravi nešto. Ima igru ‘jedan na jedan’, radi višak, očekujem da nam može pomoći i zato je tu”, istaknuo je Dalić.

Petkovića neće biti, Kovačić je upitan, a dio drugih igrača, poput Andreja Kramarića, Luke Ivanušeca i Josipa Juranovića, nedavno se oporavio od svojih ozljeda i još uvijek nema pravog ritma nastupa.

Zbog toga, Dalić je nedavno na svojem popisu igrača odredio i bogat izbor nogometaša s pretpozivima, a dvojicu je već i aktivirao.

Traži se najbolji odabir
U potrazi za najboljim odabirom, Dalić je prvo s popisa pretpoziva aktivirao mladog dinamovca Martina Baturinu, čime je iznenadio, a na kraju proteklog nogometnog vikenda, aktivirao je i pretpoziv Nikoli Vlašiću.

Problema, podsjetimo, ne nedostaje i s obzirom na to da su otprije izvan stroja Ivan Perišić i Mislav Oršić, ozlijeđeni na duže razdoblje.

Sve se događa dok Hrvatskoj trebaju pobjede nad Latvijcima i Armencima, a podsjetimo, treba im i barem jedan izostanak pobjede Walesa kako bi se moglo do drugog mjesta. Velšani u subotu igraju protiv Armenije u Erevanu, a tri dana kasnije dočekat će Turke u Cardiffu.

 

Komentari