Dalić: Ne smijemo podcijeniti Belgiju, to je velika momčad

Foto: ANTE CIZMIC Cropix

Nakon prospavane noći izbornik hrvatske nogometne reprezentacije Zlatko Dalić još je jednom komentirao jučerašnju utakmicu protiv Kanade.

– Pogledao sam ponovno utakmicu i sad sam još više sretan zbog onog što smo jučer pokazali. Puno agresije, puno energije, puno trke, dobrih paseva, puno visokog presinga, gdje je svaki igrač dao svoj maksimum. Hrvatska dugo, dugo nije odigrala jednu ovako dobru utakmicu: gubila 1:0 i vratila se, nametnula svoj ritam i svoju igru i to je bilo ono pravo. Rekao sam i ponovit ću, to je samo jedan korak, moramo ići dalje, rekao je u razgovoru za HRT.

– Imali smo problem prvih 10 minuta kad smo loše stajali, krivo stajali, malo se prepali, posebno na desnom boku. Što je utakmica odmicala bili smo sve bolji i bolji. Stoperi sjajni, Lovren i Gvardiol. Treba nam to iskustvo Lovrena da u tim teškim situacijama on to izdominira. Sosa je bio puno bolji nego što je bio protiv Maroka. Cijela je ekipa bila na nivou, jedna sjajna Hrvatska.

Pohvale svim igračima, vezni red je ponovno bio sjajan.



– Ja uvijek govorim da imamo jedan od najboljih veznih redova na svijetu i da su to igrači u sjajnoj formi. Jučer su pokazali puno toga. Ono što je jučer Mateo napravio, okomit s loptom i onda njega nitko ne može zaustaviti. Početkom utakmice kad se cijela ekipa šlepala i nije išlo Mateo je bio taj koji je držao ritam, kasnije su se pridružili Luka i Brozović i to je bilo sjajno. Podatak da smo istrčali jučer 122 kilometra, je fascinantan. Kanada je Belgiju natrčali sa 123 kilometra. Mi smo jučer njih. Natrčali, nadigrali i to je ono što je sjajno. Vezni red je bio taj koji je diktirao tempu i presing. S druge strane dobili su podršku u drugim igračima. njihova kvaliteta je neupitna.

Napadači su podignuli samopouzdanje uoči Belgije.

– Imali smo dogovor da tijekom utakmice stoje visoko kad gradimo napad, da vuku bočne igrače od Kanade. To smo napravili. Rekli smo ako probijemo taj prvi blok pasom od stopera prema zadnjem veznom i veznom da će nam se puno toga otvoriti, tako je i bilo. Onda je bilo samo pitanje kvalitete i naše realizacije. Bilo je sjajno. Kramarić je zabio tri gola, sjajno se kraće i sjajno ulazi u prostor, ali što je još važnije puno je napravio u defenzivi. Svaki put kad smo izgubili loptu radio je presing. Perišić je konstanta na lijevoj strani i puno je puta bio u dobroj situaciji. Livaja je bio ozlijeđen i znali smo da ne može igrati 90 minuta u visokom ritmu zato smo imali plansku izmjenu. Napravio je sjajan posao, dao gol. Bruno je također napravio što smo tražili od njega. U tim trenucima razmišljali smo Bruno ili Budimir, ali nismo htjeli izgubiti na igri jer je razlika između njih u građenju igre.

Izbornik Kanade nije čestitao Daliću nakon utakmice. Je li mu se to već dogodilo?

– Kad smo dobili Argentinu 3:0, isto taj gospodin nije čestitao. Ne znam, to nije moja navika. Mislim da je red čestitati protivniku i dati ruku. Nismo se zamarali njegovim izjavama uoči utakmice, malo smo to iskoristi za motivaciju.

Uoči zadnjih 90 minuta tri reprezentacije iz naše skupine mogu dalje, tek su Kanađani bez izgleda. Svjetskim doprvacima je za prolaz u osminu finala dovoljan i bod jer bi u tom slučaju bili bolji od Belgije.

– Ne smijemo podcijeniti Belgiju, to je velika momčad koja je pet godina bila prva na FIFA-inoj ljestvici. Nije ih krenulo kako su oni baš mislili. Znaju da im je protiv Hrvatske zadnja prilika. Neće biti lako. Moramo se boriti. Takva je situacija i nama i njima. Idemo najbolje što možemo napraviti. Nismo nikad kalkulirali, nećemo ni sada.

Komentari