HRVATSKA JE NA FINAL FOURU LIGE NACIJA Maestralnom pobjedom u Beču Dalićevi momci svladali Austrijance

Foto: Ronald Gorsic/CROPIX

Nije bilo lako, ali bilo je baš slatko. Kao najfiniji med! No, baš kako se med stvara teškim pčelinjim radim tako je i pobjeda Hrvatske na bečkom Prateru protiv Austrije (3-1) izborena teškim, gotovo robovskim radom. Hrvatska je u elitnoj skupini Lige nacija osvojila prvo mjesto, ispred Francuske, Danske i eto Austrije…

Nije to bila nadahnuta izvedba kao nekoliko dana ranije protiv Danske, nismo svjedočili atrakciji, finom pletivu, ali smo uzdisali zbog borbenosti, voljnog elementa, u podosta izmijenjenom sastavu. Koji se i takav okrnjio ranom ozljedom Marcela Brozovića. I sad svi oni koji, a nažalost ima takvih, minoriziraju ulogu i vrijednost Brozovića u našoj reprezentaciji, mogli su vidjeti koliko je nedostajao.

Jer, Hrvatska je rano povela, golom Modrića koji je odglumio centarfora nakon asista Vlašića, da bi ga odmah primila nakon neopreznog ispucavanja Stanišića.

Nije bilo baš najbolje, ali pobjeda se piše
Pa, još kad je otpao Brozović sve skupa se nekako slomilo, više Dalićevi izabranici nisu bili dominantni, a Austrija je i prijetila. Ali, mi imamo Livakovića koji je držao, ono, baš najviši standard.



Pravo nam budi, a budimo iskreni, nije to ni u dobrom dijelu nastavku izgledalo dobro, čak su i domaćini više prijetili, oni su tražili ostanak u skupini. No, u nastavku se vidjelo da je sve raspoloženiji, sve luđi Ivan Perišić. Osim što je tukao prema njemu oštre austrijske braniče hvatao je zalet, kao da je odlučio sam riješiti utakmicu.

Kad su počeli njegovi prodori sve se izmjenilo. U međuvremenu je Dalić izvukao borbenog Budimira i postavio Livaju. I bio je to pravi potez. Možda su mnogi očekivali bacanje u vatrz Oršiča i Petkovića, ali potez s Livajom ispao je odličan. I tako, kada je Perišić probio lijevu stranu, nabacio je lobom na drugu stativu gdje se naklonio Livaja, zabio! Za 2-1. I morali smo mu se svi nakloniti.

Foto: Ronald Gorsic/CROPIX

 

Sad je sve bilo lakše, Hrvati su se razigrali, a Austrijaci su zapali u pravi očaj. Čekao se još jedan naš pogodak, da se utakmica zaključa, te da se publici na Prateru i u Hrvatskoj priušti veliko slavlje. I ubrzo je stigao , Lovrenov ubačaj Lovren je „mučki„ iskoristio. Sam, kao duh, iza cijele obrane Austrije glavom je poslao loptu, od zemlje, u sam kut austrijskog vratara. Bio je to divan gol, usput i potvrda da je Hrvatska zaista bolja od Austrije, čak i kada ne igra nešto naročito.

No, da opet ne podcjenjujemo Austrijance, kao ne tako davno u Osijeku protiv Hrvatske su odigrali sjajnu utakmicu, nisu uspjeli spriječiti Hrvate da dosegnu četvrtu pobjedu u nizu. I baš taj niz, zajedno s prvim mjestom u ovoj grozomornoj skupini, nešto je jako vrijedno. U situaciji kada iz elitne skupine ispadaju Englezi, padaju Nijemci, Hrvati marširaju pobjednički. Sada kroz Beč, prije toga kroz Pariz i Kopenhagen.

Uspoređivati odličnu partiju naših protiv Danske s ovom protiv Austrije jest bespredmetno. Niti Danci igraju slično kao Austrijanci, niti su sve utakmice iste. Ti su Danci koje smo samljeli sada dobili Francuze, a Austrijanci su neki dan klekli protiv Francuza.

Svaka je utakmica posebna priča. Nama je najvažnija spoznaja da je izbornik Dalić na dobrom putu, da uspješno rotira igrače i širi kadar. Zacijelo, ima onih koji su nezadovoljni što češće ne igraju. Ali, kako prigovoriti treneru koji naniza četiri ovakve velike pobjede?

Final four je u lipnju sljedeće godine, u Amsterdamu. Rezervirajte avionske karte i ulaznice na vrijeme. Bila je ovo divna avantura u Ligi nacija, piše Dnevno.hr

image
Foto: Ronald Gorsic/CROPIX

Komentari