Hrvoje Horvat: Treba pogledati snimku i vidjeti da li Francuzi nisu mogli zabiti pogodak ili nisu htjeli

Foto. Zoe Sarlija/PIXSELL

Rukometaši Hrvatske neće igrati na olimpijskim igrama u Tokiju. Nakon što smo pobijedili Tunis (30:27) trebala nam je pobjeda Francuske nad Portugalom. No, to se nije dogodilo.

Imala je Francuska plus šest u prvom poluvremenu, imala je plus tri pet minuta prije kraja i onda kao da im se više nije dao igrati u napadu.

Imali su još 45 sekundi da barem sačuvaju neodlučeno, no njemački suci su već nakon desetak sekundi digli ruku u zrak zbog pasivne igre, Francuzi su se spetljali, izgubili loptu, a Silva iz kontre postiže pobjedonosni pogodak za 29:28, za pobjedu koja im je prvi put u povijesti osigurala plasman na olimpijske igre. Ili nisu mogli ili nisu htjeli.

“Ne znam što sad pametno reći. Svi smo u šoku, nevjerici. Sad treba dobro pogledati snimku tih zadnjih pet minuta i vidjeti da li Francuzi nisu mogli zabiti pogodak ili jednostavno nisu htjeli. Treba dobro razbistriti glave i vidjeti kako dalje. U travnju nas čeka nova akcija kada ćemo igrati dvaput protiv Slovačke u Varaždinu, odgođene utakmice EHF Europskog kupa”, rekao je utučeni izbornik Horvat.



Hrvatska se u kratkom vremenu pognute glave vraća doma. Prije samo nešto više od mjesec dana tužni smo se vratili sa svjetskog prvenstva, sada se tužni vraćamo s kvalifikacijskog turnira.

Ovo je tek drugo veliko natjecanje od 1994. godine na kojem rukometaši Hrvatske neće igrati. Do Tokija propustili smo još samo Igre u Sydneyu 2000. godine. Za neke naše igrače više neće biti prilike da zaigra na Igrama poput Duvnjaka, Čupića, Horvata, Muse, Karačića, Šege… Navijači u Hrvatskoj u nedjelju su se morali dvaput nervirati. Prvo na našoj utakmici protiv Tunisa, a onda i na gledanju susreta između Francuske i Portugala. Koliko smo samo puta navijali za nekoga tko nas je spašavao. Najsvježiji primjer je Katar koji nam je pobjedom nad Argentinom otvorio put ka četvrtfinalu svjetskog prvenstva, no tu priliku protiv Danske nismo iskoristili.

Na Europskom prvenstvu u Poljskoj 2016. godine navijali smo da Norveška pobijedi Francusku kako bi bili u kakvoj-takvoj prilici da pobjedom nad Poljskom od 12 razlike izborimo polufinale. Tada nam se sve poklopilo. Najgore je kad ne ovisimo samo o sebi. A to se dogodilo sinoć u Montpellieru. Hajde da je Francuskoj trebala pobjeda, bilo bi nam lakše. No, domaćin kvalifikacija imao je ugodnu situaciju da je i s porazom od šest razlike izborio plasman u Rio. Tunis je trebao biti laganica, no nije tako na kraju ispalo. Mučili smo se cijelo prvo poluvrijeme premda smo imali na početku 4:1, no Tunis je serijom od 5:0 sve okrenuo u svoju korist.

“Nismo na ovoj utakmici vjerojatno toliko kidali živce navijačima koliko na prethodne dvije. U početku smo promašili nekoliko zicera, ali znali smo da ćemo se kad-tad odvojiti od njih što smo i uspjeli. Te crne rupe su neugodne. Imamo veliki broj rotacija u koje moramo ulaziti, ali kroz pripreme koje će biti duže od tri dana, ćemo raditi na tome. Moramo smanjiti tako velik broj izmjena napad-obrana”, istaknuo je izbornik Hrvoje Horvat.

Mi smo svoje odradili

Početkom drugog poluvremena smo se konačno odvojiti, poveli sa sedam razlike, imali sedmerac za osma, no nažalost Ivan Čupić promašio je nakon deset uspješno izvedenih. Tunižani su odjednom došli na minus tri (24:27).

Srećom, u tom trenutku stvar je u svoje ruke preuzeo Domagoj Pavlović, postigao pogodak, još jednom sjajno asistirao za ipak mirnih plus pet uoči zadnje dvije minute.

“Popustila je koncentracija, ne samo u napadu već i obrani. Kada smo promašili put onda bi se sporo vraćali u obrani i Tunižani su to vješto koristili. Na kraju je ispalo sve kako smo planirali uoči turnira. Jednom davno jedan mudar čovjek je rekao: Daj mi Bože hrabrosti da promijenim ono što mogu promijeniti, daj mi snage da prihvatim ono što ne mogu i daj mi mudrosti da razlikujem ovo prvo od ovoga drugoga. Mi smo svoje odradili, došli smo pobijediti primarno Portugal i Tunis i pokušali iznenaditi Francuze”, rekao je Hrvoje Horvat, piše Večernji list.

Francuzi izgubili od Portugala, Hrvatska ne ide na Olimpijske igre!

Komentari