Italija osvojila drugi naslov, ali su Španjolci i Nijemci i dalje nedodirljivi

Italija je jučer pobjedom nad Engleskom nakon izvođenja kaznenih udaraca osvojila Europsko prvenstvo. To im je druga titula, ali i dalje ima uspješnijih reprezentacija. Engleska je i dalje na nuli.

Jučerašnji događaji

Evo malog podsjetnika što se jučer događalo: Prvo je Luke Shaw nakon samo minute i 56 sekundi igre zabio najbrži gol u finalima Eura ikad te se s tim rezultatom otišlo na poluvrijeme. Međutim, tamo su se stvari okrenule.

Težnje Talijana da postignu izjednačujući pogodak materijalizirane su u 67. minuti, kad je Pickford obranio Verrattijev udarac glavom, ali je na odbijenu loptu prvi stigao stoper Leonardo Bonucci i iz neposredne blizine poslao loptu u mrežu.

Kako pogodaka više nije bilo utakmica je otišla u produžetak. Po sedmi put u povijesti europskih prvenstava pobjednik nije odlučen u osnovnih 90 minuta.



Mreže su ostale mirovati i u dodatnih 30 minuta te je po drugi put u povijesti odluka o europskom prvaku pala izvođenjem jedanaesteraca.

Prvu seriju otvorio je Berardi koji je svladao Pickforda, a Donnarumma nije uspio zaustaviti Kaneov udarac. U drugoj seriji je Pickford obranio udarac Belottiju, a Maguire je donio prednost Englezima. Bonucci je izjednačio na 2-2, a Rashford je pogodio vratnicu. Talijanima je ponovno prednost donio Bernardeschi, a Donnarumma je obranio udarac Sancha. Jorginho je mogao donijeti naslov Italiji, ali je Pickford obranio njegov udarac. No, Donnarumma je obranio i udarac Sake te donio trofej Italiji.

Druga titula

Ovo je Talijanima bila druga titula prvaka Europe. Prvu su osvojili još davne 1968. kada su na domaćem terenu nakon tadašnje ponovljene završnice bili bolji od Jugoslavije s 2:0. Prva utakmica je završila 1:1.

Veliko je to slavlje bilo pogotovo za one starije kao što su Chiellini i Bonucci, a Englezi će se ipak morati okrenuti budućnosti. To im nebi trebalo teško pasti jer zaista imaju talentiranu ekipu od kojih najstariji igrač, Harry Kane, ima 27 godina.

Najbolji od najboljih

Ipak, kada se gleda tko je najviše puta bio najuspješnija momčad starog kontinenta, Italija malo zaostaje. Najuspješnije su Španjolska i Njemačka s po tri titule. Španjolska je i jedina reprezentacija u povijesti ovog natjecanja koja je tu tilu osvajala dva puta za redom.

To im se dogodilo 2008. i 2012. kada su predvođeni Pepom Guardiolom te Xavijem i Iniestom zaista bili kraljevi Europe. Što se, pak, Njemačke tiče, oni su svoje titule osvajali 1996. kao Njemačka te 1972. i 1980. kao Zapadna Njemačka.

Italija se s ovom drugom titulom izjednačila s Francuskom koja također ima dva. Po jednu imaju: Portugal, Grčka, Danska, Nizozemska, Čehoslovačka i Sovjetski savez. Ovo je također bio Euro igran u najviše država, čak njih 11.

Komentari