Izuzetno zanimljivo kolo u HNL-u: Važne pobjede Dinama i Rijeke kod najvećih konkurenata!

NK RIJEKA/Nel Pavletic/PIXSELL

7. kolo Prve hrvatske nogometne nige donijelo nam je pregršt uzbuđenja. Odigrani su derbiji između Osijeka i Dinama te Hajduka i Rijeke u kojima su u obje utakmice slavili gosti.

Osijek – Dinamo 0:2

Prvi ovosezonski sudar aktualnog prvaka i doprvaka dočekan je s velikim očekivanjima s obje strane. U prvom poluvremenu su ih opravdali samo izabranici Damir Krznara koji su, prema svemu viđenom, trebali imati i više od jednog gola prednosti.

Kad su stigli službeni zapisnici utakmice, mnogi su Osječani na tribinama zaključili su da je Dinamo rijetko kad u Gradskom vrtu istrčao u slabijem sastavu, barem na papiru. Nakon prvih 45, pa i 60 minuta, većina njih priznala je da Dinamo nikad nije tako nadigrao Osječane na njihovu terenu kao ove nedjelje i tako izraženo zaslužio pobjedu.

U 14. minuti se prvi put u prilici našao Mislav Oršić. Njegov prvi udarac s 12-13 metara završio je u domaćem bloku, ali je dobio priliku za popravak. Novi udarac je bio precizniji, ali je Ivica Ivušić spriječio Oršića da se upiše u strijelce.



Gosti su poveli u 33. minuti, a strijelac je bio Kristijan Jakić. Osijek je do izjednačenja mogao u 58. minuti, ali je Dominik Livaković obranio kazneni udarac koji je izveo Marin Pilj. U 65. minuti Dinamo je došao do drugog pogotka, autogolom Danijela Lončara od kojeg se lopta nesretno odbila u vratara Ivicu Ivušića pa u mrežu.

U jeku Dinamove nadmoći, Osijek je dobio iznenadnu pomoć. Šutalo je u 56. minuti u borbi za poziciju u kaznenom prostoru rukom zahvatio Ramona Miereza po licu. Ivan Bebek je prvo odmahnuo rukom, a na sugestiju iz VAR sobe ponovno pregledao situaciju i dosudio kazneni udarac.

Marin Pilj je preuzeo odgovornost izvođača, ali je njegov udarac u desnu stranu Dinamovog gola pročitao Dominik Livaković i spriječio Osječane da dođu do izjednačenja. U 60. minuti je Osijek ponovno bio blizu izjednačenju, ali je Franjić klizećim startom blizu gol-crte spriječio da se lopta nakon gužve u kaznenom prostoru otkotrlja u mrežu.

Pet minuta poslije Franjić je ponovno bio u istaknutoj ulozi kod pogotka kojim je zagrebačka momčad udvostručila prednost. Iz slobodnog udarca je Oršić s 30-ak metara ubacio u kazneni prostor. Netko je od Osječana odbio loptu prema desnoj vratnici. Prije nego što je lopta prešla gol-crtu Franjić je uspio poslati prema sredini peterca. Danijel Lončar je u klizećem startu pokušao blokirati ubačaj, no lopta se prvo odbila od njega, potom od Ivušića i završila u mreži.

Hajduk – Rijeka 1:2

Rijeka se brzo oporavila od europskog ispadanja zasluženo pobijedivši u jadranskom derbiju na ispunjenom Poljudu. Skinuli su Riječani Hajduk s vrha prekinuvši pritom i seriju od tri uzastopne pobjede Bijelih u međusobnim ogledima.

Već u začetku utakmice na Poljudu momčad Gorana Tomića je pokazala da je u Split došla s velikim ambicijama, iako je Marko Livaja u 3. minuti priprijetio nedovoljno preciznim udarcem.

No, u 4. minuti je Rijeka već poslala loptu u mrežu. Srećom po Hajduk i njegove navijače, strijelac Josip Drmić našao se u zaleđu. Loša vijest za trenera Hajduka Jensa Gustafssona bila je ozljeda iskusnog mađarskog reprezentativca Gerge Lovrencsicsa, zbog koje je već u 12. minuti morao napustiti travnjak, a zamijenio ga je Dellova.

U prvom dijelu Rijeka je ‘iskontrirala’ Splićane koji su imali posjed lopte, ali nisu bili posebno opasni u završnici. No, Rijeka je sjajno koristila prostor i dobrim izlascima, preciznim loptama ulazila u prilike. Prvu takvu iskoristio je Tomečak, prvo je Posavec obranio pokušaj gostiju, ali je odbijenu loptu Tomečak pospremio u mrežu za 1:0 vodstvo gostiju u 21. minuti.

Nakon toga je Rijeka u dva navrata mogla do 2:0, prvo je Abass u kontri pogodio vratnicu, a u novom napadu centimetri su ga dijelili od toga da pospremi loptu u mržežu. Kad već nije zabio iz te dvije prilike, onda je upisao asistenciju ta Drmića koji je izvrtio Simića i s lijeve strane pogodio suprotni kut za apsolutno zasluženo 2:0 vodstvo Rijeke.

Zadovoljni onim što su napravili u prvom poluvremenu, gosti su se u drugom dijelu ograničili na branjenje stečene prednosti.

Hajduk je to iskoristio u ranoj fazi drugog dijela i već u 54. minuti prepolovio zaostatak. Iz kuta je ubacio Filip Krovinović, a na prvoj vratnici je prvi na lopti bio Josip Elez i glavom je uspio svladati Prskala.

U 76. minuti još bolja situacija. Nakon udarca iz kuta Stefan Simić je uklizao na loptu tri metra od gol-crte, ali je loše zahvatio i promašio cilj, a to je bilo to od Hajduka i Rijeke za ovu utakmicu.

Nakon poraza navijači Hajduka igrače su u svlačionicu ispratili – šutnjom. U „glasnoj” tišini tako neobičnoj za Poljud igrači su se potom uputili prema svlačionici. Tek je grupica pripadnika Armade na jugozapadnom sektoru slavila pobjedu svoje momčadi.

Igrači „bijelih” okupili su se na centru i zaputili prema sjevernoj tribini, kako bi pozdravili navijače, ali dočekala ih je tišina. Nije bilo nikakve poruke, pjesme, skandiranja, čak niti zvižduka. Samo muk.

Ostale utakmice i prva pobjeda Dragovoljca

Do važne prve pobjede, ali i općenito bodova, došli su igrači Hrvatskog Dragovoljca koji su u Koprivnici pobijedili Slaven Belupo s 0:1. Pogodak za prve bodove po povratku u Prvu ligu za Hrvatski dragovoljac postigao je Benedikt Mioč u 85. minuti.

Bio je to susret s vrlo malo prilika na obje strane, a pogodak je stigao nakon trenutka inspiracije Mioča u samoj završnici, on je prihvatio loptu na gotovo 30 metara od domaćeg gola, napravio korak-dva naprijed i zatim neobranjivo pogodio sam gornji lijevi kut nemoćnog Čovića.

Šibenik je, pak,  je u sjajnoj utakmici 7. kola HNL-a s 3:1 pobijedio Istru i uhvatio je tri vrijedna boda za bijeg s dna ljestvice.  Utakmicu života odigrao je Marin Jakoliš. Hajdukov igrač na posudbi u Šibeniku asistirao je Deliću za prvi gol u 17 minuti. da bi u 22. i 33. sam zabio dva krasna pogotka.

Posebno je bila impresivna akcija Jakoliša kod prvog pogotka Šibenika. U fantastičnom slalomu prošetao se kroz obranu Istre i dodao je Deliću, kojem nije bilo teško zabiti iz blizine. Gol za Istru postigao je Beljo u 74. minuti.

Gorica je u subotu u utakmici 7. kola Prve HNL pobijedila u gostima Lokomotivu 1:0. Jedini gol na utakmici zabio je Kristijan Lovrić u 74. minuti nakon ubačaja Dvornekovića. Zahvaljujući ova tri boda Gorica je skočila na treće mjesto sa 12 bodova. Lokomotiva je četvrta s dva boda manje.

Komentari