Legendarni češki nogometaš u 75. godini ponovio svoj potez

Foto: Gulliver/Getty Images

Antonin Panenka, 75-godišnji bivši nogometaš po kojem je nazvan rizični stil izvođenja jedanaesteraca, doputovao je u španjolsko mjesto Fuengirolu, gdje je na utakmici veterana ponovo izveo “panenku”.

U legendarnom crvenom dresu Čehoslovačke zaletio se prema bijeloj točki, pa s nje mekano udario loptu uputivši ju u luku po sredini gola, dok se domaći vratar bacio u stranu. Istim takvim udarcem je 1976. godine donio pobjedu Čehoslovačkoj protiv Njemačke u finalu Europskog prvenstva. Bilo je to tijekom raspucavanja jedanaesteraca jer je utakmica u regularnom dijelu završila 2-2.

Od tada ga brojni nogometaši u svijetu oponašaju, više ili manje uspješno.

– Neki izvode penale estetski ljepše od drugih, ali najvažnije je zabiti gol, rekao je Panenka novinarima okupljenima na igralištu u Fuengiroli, primorskom mjestu u južnoj pokrajini Andaluziji. Ondje su revijalnu utakmicu odigrali veterani Slovačke i Fuengirole.



Panenka je lukavim udarcem prevario čuvara mreže Julia Osunu, baš kako je prije gotovo 48 godina svladao jednog od najboljih svjetskih vratara Seppa Maiera.

Ofenzivni veznjak, s brkovima karakterističnima za to razdoblje, ispričao je da tada nije improvizirao.

– Dvije godine ranije počeo sam vježbati takav udarac pa sam ga imao pripremljenog, rekao je. – Tijekom utakmice sam sebe uvjerio da će ispasti dobro, dodao je.

I ispalo je dobro. Panenka se šali da nakon toga godinama nije razgovarao s Maierom.

Šest godina kasnije izveo je i penal na Svjetskom prvenstvu u Španjolskoj 1982. Njegov udarac u 85. minuti bio je prilično snažan, a lopta je otišla u suprotnu stranu od one u koju se bacio francuski vratar Jean-Luc Ettori. Taj udarac za konačnih 1-1 nije imao nikave veze s ‘Panenka stilom’.

– Nisam mogao izvesti udarac na isti način, napomenuo je. – Općenito, izveo sam ukupno 30 penala i promašio samo jednom.

Bezvremenski potez

Čehoslovačka se 1992. raspala na Češku i Slovačku, a njegov poznati udarac i dalje živi.

– Moj penal je povijesno sjećanje koje se ponavlja iz generacije u generaciju, izjavio je.

Panenka kaže da je sretan što je tako ušao u povijest nogometa, ali mu istovremeno nije drago da ga se sjećaju samo po tome.

– I danas mi postavljaju toliko pitanja o tom udarcu. Bio bih milijunaš kada bi ta pitanja bili novci, zaključio je smijući se.

Panenka je danas predsjednik češkog prvoligaša Bohemiansa iz Praga.

Komentari