Luis Rubiales više nije predsjednik RFEF-a ni potpredsjednik UEFA-e

Foto: Facebook

Predsjednik Španjolskog nogometnog saveza (RFEF) Luis Rubiales (46), koji je prije tri tjedna poljubio u usta nogometašicu Jennifer Hermoso, odstupio je u nedjelju s dužnosti.

Rubiales se povukao i s pozicije potpredsjednika europskog nogometnog saveza UEFA-e.

– Danas u 21.30 sati prenio sam privremenom predsjedniku Pedru Rochi da dajem ostavku na dužnost predsjednika saveza, izvijestio je Rubiales preko društvene mreže X, bivšeg Twittera.

– Također sam ga obavijestio da sam isto napravio s funkcijom u UEFA-i kako bi se pronašla zamjena na mjestu potpredsjednika, dodao je.



 

Rubiales je bio predsjednik Španjolskog nogometnog saveza od svibnja 2018.

Španjolsko državno odvjetništvo optužilo je u petak Rubialesa za “seksualni napad” i “prisilu” jer je poljubio u usta španjolsku nogometašicu Hermoso (33) po završetku Svjetskog prvenstva.

– Branit ću svoju čast. Branit ću svoju nedužnost. Imam vjeru u budućnost. Imam vjeru u istinu, poručio je Rubiales u nedjelju.

Hermoso je prošli tjedan prijavila Rubialesa državnom odvjetništvu u Španjolskoj.

Državno odvjetništvo traži od istražnog suca u Madridu da ispita Rubialesa u svojstvu osumnjičenog i Hermoso u svojstvu žrtve.

Rubiales je 20. kolovoza u Sydneyu, tijekom dodjele zlatnih medalja igračicama Španjolske, primio rukama glavu nogometašice Hermoso, privukao ju k sebi, pa poljubio u usta. On tvrdi da je poljubac proizašao iz euforije zbog finalne pobjede od 1-0 i da je to bio “usuglašen” i “obostran” čin dvoje prijatelja.

Hermoso je četiri dana poslije poručila preko sindikata i Twittera da mu nije dala dopuštenje za poljubac, a da je savez zatim pritiskao nju, njenu obitelj i prijatelje da zaštiti Rubialesa.

Istražni sudac u Madridu odlučit će hoće li prihvatiti optužnicu za kaznena djela “seksualnog napada” i “prisile”, ili će odbaciti te optužbe kao neutemeljene.

Rubiales se dosad odbijao povući s dužnosti.

Španjolski Sportski administrativni sud (TAD), kojem ga je prijavilo španjolsko državno tijelo Viši savjet za sportove (CSD), također treba donijeti presudu oko njegovog daljnjeg obavljanja dužnosti u nogometu.

Hermoso je prošli tjedan otputovala iz Madrida u Meksiko gdje se priključila momčadi Pachuce. Taj je klub izvijestio da ona neće do daljnjeg razgovarati s novinarima i da se želi koncentrirati na igranje nogometa ondje.

Međunarodna nogometna federacija FIFA bila je suspendirala privremeno Rubialesa na 90 dana dok traje disciplinski postupak.

Španjolski savez do daljnjeg vodi potpredsjednik Pedro Rocha(68).

Izbori za predsjednika saveza još su ranije bili najavljeni za jesen 2024., nakon Olimpijskih igara.

Španjolska muška reprezentacija osvojila je srebrnu medalju na prošlim igrama 2021., kada je u finalu izgubila u produžetku s 1-2 od Brazila.

Komentari