Lukša Jakobušić na meti istražitelja DORH-a, evo i zbog čega

Foto: Vojko Basic/Cropix

Predsjednik Hajduka i dopredsjednik Juga Lukša Jakobušić još je od listopada prošle godine na meti istražitelja DORH-a zbog sumnje u počinjenje kaznenih djela protiv gospodarstva dok je bio predsjednik Vaterpolskog kluba Jug AO.

Kako doznaje Index, prema kaznenoj prijavi koju je krajem prošle godine podignula Policijska uprava dubrovačko-neretvanska, uz Jakobušića, pod istragom su i sadašnji predsjednik Juga Tomislav Dumančić i sportski direktor Ognjen Kržić.

 

Dio plaća isplaćivali u kešu?
“Vezano uz predmet koji se odnosi na poslovanje Vaterpolskog kluba Jug AO, obavještavamo Vas kako je ovo državno odvjetništvo 14. listopada 2022. zaprimilo kaznenu prijavu protiv Lukše Jakobušića, Tomislava Dumančića i Ognjena Kržića, zbog kaznenih djela protiv gospodarstva.



U navedenom kaznenom predmetu i dalje je u tijeku provođenje izvida, a prema odredbi čl. 58. st. 3. t. 2. Zakona o državnom odvjetništvu (Narodne novine, broj 67/18 i 21/22), spisi državnog odvjetništva do donošenja rješenja o provođenju istrage ili dostavljanja obavijesti o provođenju istraživanja ili odbačaja kaznene prijave se smatraju tajnim”, poručili su iz DORH-a.

Isti portal piše da se Jakobušića, Dumančića i Kržića sumnjiči da su većini zaposlenika, trenera i igrača sportske udruge Jug AO isplaćivali dio plaće u kešu, na što nisu plaćali doprinose i porez. Sumnjiče ih za kaznena djela neisplate plaća, povredu prava iz socijalnog osiguranja i utaju poreza, čime su oštetili državu za 10 milijuna kuna, prema neslužbenim informacijama.

Istraživanje drugih djela još traje
Iz Policijske uprave dubrovačko-neretvanske potvrdili su da je podignuta kaznena prijava.

“Ova policijska uprava od ožujka 2022. godine provodi kriminalističko istraživanje u odnosu na poslovanje pravnih osoba VK Jug, VK Jug CO i ŠD Jug, kojim je obuhvaćeno i više fizičkih osoba.

Samo dio kriminalističkog istraživanja okončan je krajem 2022. godine kada je ova PU podnijela kaznenu prijavu protiv odgovornih osoba VK Jug, VK Jug CO i ŠD Jug r. (1976), (1976) i (1969), zbog osnovane sumnje u počinjenje kaznenih djela počinjenih od 2015. do 2022. na štetu državnog proračuna RH.

Moramo naglasiti kako kriminalističko istraživanje koje je započeto u ožujku 2022. temeljem saznanja iz otvorenih izvora nije ukazivalo na kazneno djelo za koje je kaznena prijava podnesena krajem 2022. protiv tri osobe, već se za isto saznalo tijekom provođenja sveobuhvatnog kriminalističkog istraživanja koje je i dalje u tijeku”, naveli su iz policije.

Komentari