MARCA: Modrić i Budimir proživjeli su u ratu ono o čemu drugi gledaju na filmu

Foto: Hina/Damir Senčar

Agencijska vijest kaže da je Real Madrid u gostima pobijedio Osasunu 2:0 i time zadržao kakav-takav priključak za Barcelonom. No za nas je bitniji uvod u utakmicu koji je napravila španjolska Marca.

Objavili su tekst o dvojici hrvatskih reprezentativaca, Anti Budimiru i Luki Modriću i njihovim sličnim životnim pričama. Općepoznata je teška priča Luke Modrića kojem su četnici ubili djeda, a on je bio izbjeglica i boravio u hotelu Iž gdje se igrao loptom, pa ga je netko primijetio i poslao na trening.

No i obitelj šest godina mlađeg Budimira također je morala bježati pred ratnim strahotama, a ta priča nešto je manje poznata.

“Iako su rođeni u razmaku od šest godina, dijeli ih ista priča. Modrić je rođen u Zadru, a Budimir službeno u Zenici, odnosno selu pokraj Zenice. Modrić je nedavno pričao o uspomenama na svog djeda i o danu kad je saznao da ga više nema”, piše Marca u uvodu pa dodaje:



“Budimir je imao samo nekoliko mjeseci kad je njegova majka pred ratnim vihorom pobjegla u Veliku Goricu kraj Zagreba kako bi započeli novi život. Obojica u svlačionici mogu pričati o stvarima koje su njegovi suigrači vidjeli samo na filmu. Budimiru je u prometnoj nesreći poginuo otac, a majka je sama odgajala njega i dvije sestre blizanke.

Napadač Osasune ne skriva da bi želio završiti karijeru u Gorici, klubu kojem je Budimir donio prvu odštetu u povijesti i to 20 tisuća eura koliko je za njega tada platio Inter iz Zaprešića. Budimiru je veliki izazov zaigrati na sljedećem Euru s Modrićem za kojeg je rekao da je najbolji hrvatski nogometaš u povijesti”.

Podsjetimo, Luka Modrić postao je najveći hrvatski nogometaš u povijesti i okitio se Zlatnom loptom 2018. te je upisao rekordna 162 nastupa za Vatrene. Još uvijek igra i nadamo se da se neće umiroviti prije Eura 2024.

Ante Budimir također je napravio respektabilnu karijeru, a još uvijek je u najboljim nogometaškim godinama (31).

Osim za Goricu igrao je za Lokomotivu i Inter Zaprešić, a onda započeo put po Europi koji ga je vodio od njemačkog St. Paulija, preko talijanskih Crotonea i Sampdorije, pa do Španjolske gdje je igrao za Mallorcu i konačno za Osasunu koja ga je platila ozbiljnih osam milijuna eura. Za Hrvatsku je upisao 17 nastupa.

Komentari