Marić tvrdi da je sudačka organizacija je potpuno neovisna: ‘Hajduk nije oštećen niti jednom odlukom’

Foto: Cropix

Predsjednik Komisije nogometnih sudaca HNS-a, Bruno Marić uz članove Sudačke komisije od 11 sati održava konferenciju za medije.

Na početku konferencije za medije, Marko Cvijanović iz službe za odnose s javnošću HNS-a, poručio je da su snimke nezakonito skinute i zlonamjerno dostavljene medijima.

– Cenzurirane i fabricirane snimke koje su imali za cilj difamaciju i loše prikazivanje sudačke organizacije te posljedično HNS-a. Ovo promatramo kao nezapamćeni pritisak na hrvatske suce, rekao je uvodno predsjednik Komisije nogometnih sudaca HNS-a, Bruno Marić.

Sudačka organizacija je potpuno neovisna, ističe Marić, dodajući da su sve odluke koje su donesene, točne, da Hajduk nije oštećen niti jednom odlukom na utakmici Varaždin – Hajduk 1:1.



Potom se krenulo na analizi VAR konverzacije i snimki sa same utakmice, konkretno na situaciju s poništenim pogotkom Hajduka za vodstvo 2:1.

– Uputa Sudačke komisije jest da se pušta i priznaje pogodak, a VAR će naknadno utvrditi je li pogodak regularan ili ne, kaže Marić o situaciji.

– Ono što se isporučuje u prijenosu uživo, to ne utječe VAR soba ili sudac, već produkcija koja u eter pušta snimku, odnosno Croatel.

– Sudac je napravio izmjeru zaleđa sa svim dostupnim kamerama i dao je uputu da to ide van. Mi dalje ne odlučujemo je li otišlo van, dodaje predsjednik Sudačke komisije.

Potom su se osvrnuli na situaciju kada nije dosuđen prekršaj na Marku Livaji, a uoči pogotka Varaždina.

– Četvrti sudac viče, faul, faul, on to smatra i dojavljuje glavnom sucu, što je njegova uloga. Sučeva uloga je da donese odluku na temelju svih informacija koje dobije i da donese odluku za koju misli da je točna.

Foto: Željko Hajdinjak/Cropix

Uoči konferencije za medije

Očekuje se da će se na konferenciji za medije Sudačka komisija očitovati o zahtjevu Hajduka, a koji je to zatražio nakon što su u javnost procurile audio snimke komunikacije suca Frana Jovića s glavnim VAR sucem Antom Čuljkom, kao i komunikacije unutar VAR sobe.

Podsjetimo, riječ je o utakmici 24. kola SuperSport HNL-a između Varaždina i Hajduka, a koja je na kraju završila 1:1.

– Poštovani g. Marić, u javnosti su dana 27. veljače 2024. puštene snimke iz kojih je razvidno da VAR soba na utakmici 24 kola SuperSport HNL-a Varaždin – Hajduk koja se odigrala na stadionu Varteks, nije mogla utvrditi da se igrač HNK Hajduk Filip Uremović u 78. minuti nalazio u zaleđu, a što navode i sami VAR suci u svojoj komunikaciji na temelju dostupnih snimki.

Slijednom navedenog, molimo za žurno pojašnjenje na temelju čega je promijenjena odluka glavnog suca utakmice Frana Jovića kojom je poništen gol Marka Livaje za vodstvo HNK Hajduk.
Molimo također žurno pojašnjenje za situaciju kod postignutog pogotka NK Varaždin u 40. minuti te situaciju iz 61. minute u kojoj je vidljivo da igrač Varaždina u duelu s igračem HNK Hajduk Rokasom Pukštasom dotiče loptu rukom.

S obzirom na to da je u javnost puštena komunikacija sve tri sporne situacije, molimo što hitnije Vaše očitovanje kao predsjednika Komisije nogometnih sudaca HNS-a, navode u Hajduku.

Procurila audio snimka iz VAR sobe, afera drma Sudačku komisiju HNS-a: Jedna stvar je sporna

Komentari