MATEO KOVAČIĆ O POČETKU NOGOMETNE KARIJERE: Htio bih zahvaliti Dinamu što mi je pružio priliku

Cropix

Hrvatski veznjak Mateo Kovačić za službenu stranicu Chelseaja prisjetio se svojih početaka u nogometnoj karijeri, opisao neke teške trenutke, ali i susret s nogometnom ikonom koja će mu postati veliki prijatelj.

– Moji počeci su bili veseli i razigrani, a od malih nogu moj jedini cilj je bio igrati nogomet. Kad sam imao oko četiri-pet godina, mama me odvela na prvi trening i svi su joj govorili da sam premali i da ne bih još trebao početi, ali na kraju su mi ipak dopustili jer smo bili jako uporni.

– Bio sam jako mlad, s pet-šest godina shvatio sam da sam jako brz i da imam nešto što druga djeca nemaju. Kako su godine prolazile, shvatio sam da sam talentiran, no otac mi je uvijek govorio da je talent bez rada ništa. Tako da sam naporno radio svaki dan da bih bio tu gdje jesam, kaže 28-godišnji hrvatski reprezentativac.

– Nogomet je uvijek bio u prvom planu u mojoj obitelji koja mi je bila najveća podrška. Sjećam se odlaska iz LASK-a u Dinamo Zagreb. Bio sam jako mlad, imao sam samo 12 godina i kad sam počeo igrati za Dinamo stekao sam puno prijatelja.



– U nogometu i životu normalno je da postoje dobri i loši trenuci. Kad sam imao 14 godina slomio sam nogu i moja obitelj je dosta patila. Otac je ostavio posao u Austriji, gdje smo dobro živjeli i preselio je u Hrvatsku. Bio je to rizik, ali imao je vjere u to da mogu postići velike stvari s Dinamom i na kraju je bio u pravu. Otac i cijela moja obitelj oduvijek su moja najveća potpora, puno su toga žrtvovali za mene i pokušao sam uzvratiti im tako da dam sve od sebe, da budem dobar sin i da uvijek imam odličan odnos s obitelji.

Mateo Kovačić ima sjajan odnos i s Lukom Modrićem s kojim ga veže i veliko prijateljstvo.

– Lukine utakmice gledam od svoje desete godine, kad sam počeo malo bolje razumijevati nogomet. Imao sam prilike sresti ga dvaput, prvi put u dobi od devet-deset godina i drugi put kad sam imao 14 godina, u to vrijeme on je potpisao za Tottenham.

– Tada sam rekao kako bi bilo lijepo fotografirati se s njim jer ćemo jednoga dana biti suigrač, što se i ostvarilo. Sjajno se slažemo i tako ćemo i nastaviti. Zaista sam sretan što sam upoznao tako fenomenalnu osobu, on nije samo odličan igrač nego i sjajna osoba. Jako je smiren, uvijek čvrsto na zemlji i stvarno ga cijenim. On je primjer svim mladim igračima i njegova karijera nam treba biti primjer i uzor.

Kovačić se prisjetio i svog prvog nastupa za Dinamo.

– Nakon loma noge, vratio sam se jači. Kad sam imao 16 godina ušao sam u prvu momčad. To je bio prvi korak u mojoj profesionalnoj karijeri, a moj seniorski debi za Dinamo bio je doista poseban – zabio sam gol u toj utakmici i to je bio dan za pamćenje. Otac je bio najsretnija osoba na svijetu jer je neizmjerno patio kad sam bio ozlijeđen i taj pogodak je bio posvećen njemu. Mislim da je danas najponosniji tata na svijetu.

Kovačić je zahvalio Dinamu koji je vjerovao u njega.

– Uvijek sam volio nogomet, volim igrati i vjerujem u sebe. Htio bih zahvaliti Dinamu što mi je pružio priliku. Nije bilo lako dati priliku 16-godišnjem dječaku jer tada nisam bio ni taktički ni mentalno spreman za tu razinu. Oprostili su mi slabe strane i gurali me da postanem bolji. Što se mene tiče, radio sam sve što sam mogao, možda tada to nije bilo 100-postotno, ali Dinamo je vjerovao u mene i na kraju se isplatilo i meni i njima, zaključio je hrvatski veznjak.

Mateo Kovačić je za prvu momčad Dinama igrao od 2010. do 2013. kada je prešao u milanski Inter. Iz talijanskog velikana otišao je u španjolski gigant Real Madrid gdje mu je suigrač bio Luka Modrić, a nakon Madrida karijeru je nastavio u Chelseaju, prvo na posudbi, a kasnije ga je klub sa Stamford Bridgea otkupio od Madriđana.

Komentari