Mateša: S onim dijelom koji mi kao HOO pokrivamo nismo imali problema zahvaljujući Ministrici i Vladi

Nera Simic/CROPIX

U emisiji Sport i glazba gostovao je predsjednik Hrvatskog olimpijskog odbora Zlatko Mateša koji je u tradicionalnom godišnjem razgovoru govorio o sportskoj 2023. godini, hrvatskom sportu i problemima koji su prisutni poput toga da ekipni sportovi kaskaju za individualnima u 2023. godini.

– Vidimo kakve rezultate imamo u olimpijskim sportovima u tekvandou, jedrenju, gimnastici, veslanju, a ono što nas u ovom kontekstu brine prije Pariza su kvalifikacije u ekipnim sportovima. Računamo kako ćemo ondje imati vaterpoliste, rukometaše i eventualno košarkaše koji imaju jako tešku kvalifikacijsku skupinu.

Hrvatska je na posljednjim Igrama u Tokiju imala manje sudionika nego prije, ali je ostvarila više odličja…

– Ako analiziramo Tokio, vidimo kako je to bilo malo izaslanstvo u usporedbi s Londonom 2012. godine, ali je bilo izuzetno uspješno što se tiče odličja. Hrvatska je i u Riju 2016., kasnije u Tokiju završavala među 20-ak zemalja po broju medalja što nam govori da kvantiteta ne rađa nužno kvalitetu.



Ističe kako su OI u Parizu financijski HOO-u povoljnije u vidu transporta opreme zbog blizine mjesta gdje se održavaju primjerice natjecanja u jedrenju, a o sigurnosti organizacije samog otvorenja govori:

– Bit će jako izazovno zbog toga što se ukupna geopolitička situacija u svijetu reflektira na OI. Nikada u povijesti nije organizirano otvaranja OI van stadiona koji ipak ograničuje prostor, ali vidjet ćemo kako će to izgledati. To što planiraju izvesti je stvarno lijepo i interesantno, ali i vrlo izazovno.

O hrvatskom sportu u cjelini.

– S onim dijelom koji mi kao HOO pokrivamo nismo imali problema zahvaljujući Ministrici i Vladi. Sve ono što je proračunom za 2023. bilo predviđeno bit će ostvareno. Novi proračun za 2024. bit će još i veći tako da ne vidimo probleme što se tiče financija, međutim, problem u Hrvatskoj je na nivou klubova, čega smo svi svjesni i tu će u budućnosti trebati uložiti najveće napore da se klubovi kao baza hrvatskog sporta održe, rekao je Mateša.

Detaljnije o OI u Parizu, financiranju sporta i gubitku organizacije Europskih igara u Splitu za što je bio idejni pokretač poslušajte u cijelom razgovoru s Lovorkom Magdićem u nastavku:

Komentari