Međunarodni olimpijski odbor osudio ideju Giannija Infantina da se Svjetsko prvenstvo održava svake dvije godine

AL KHOR, QATAR - DECEMBER 18: FIFA president Gianni Infantino and Sheikh Tamim bin Hamad Al Thani the Emir of Qatar during the FIFA Arab Cup Qatar 2021 Final at between Tunisia and Algeria at Al Bayt Stadium on December 18, 2021 in Al Khor, Qatar. (Photo by Tnani Badreddine/DeFodi Images via Getty Images)

Međunarodni olimpijski odbor je na 139 sjednici održanoj u Pekingu osudio ideju predsjednika krovne svjetske nogometne organizacije FIFA-e Giannija Infantina da se Svjetsko prvenstvo održava svake dvije godine.

Planovi trenutnog vodstva FIFA-e za dvogodišnje Svjetsko prvenstvo naišli su na koordiniranu osudu članova Međunarodnog olimpijskog odbora u Pekingu, uz jedno upozorenje da bi to stvorilo “nemjerljivu štetu” globalnom sportu.

Tri izaslanika zaredom napali su kontroverznu ideju Giannija Infantina prije nego što je intervenirao predsjednik MOO-a Thomas Bach i rekao da bi daljnje kritike trebale pričekati jer se predsjednik FIFA-e, koji se trebao pojaviti u Pekingu,nije pojavio.

Predsjednika Nacionalnog olimpijskog odbora Afrike Mustapha Berrafa, tvrdi da će to imati “težak utjecaj” na kontinent i nogomet općenito.



– Ova ideja bi napravila nemjerljivu štetu i dovela bi u opasnost sport, a posebno nogomet, rekao je Berraf.

– To bi jednostavno odgurnulo druge sportove i gurnulo ih na stražnje klupe što je neprihvatljivo i stvorilo bi razdor između ženskog i muškog sporta i predstavljalo zastoj u našem cilju stvaranja jednakosti i pariteta za sve sportove.

Nenad Lalović, predsjednik Svjetske hrvačke federacije, i Ryu Seung-min, bivši osvajač zlatne medalje u stolnom tenisu i član Komisije sportaša MOO-a, također su osudili ideju.

– Nogomet bi trebao surađivati u solidarnosti s drugim sportovima i međunarodnim federacijama, dodao je Ryu, Sport je za sve i trebamo više solidarnosti među sportom.

 

Komentari