Meksiko pokrenuo kandidaturu za organizaciju Olimpijske igre 2036.

Ilustracija Foto: Pixabay

Meksiko je pokrenuo službenu kandidaturu za Olimpijske igre 2036., objavili su u zajedničkom priopćenju ministarstvo vanjskih poslova te zemlje i Meksički olimpijski odbor (COM).

Ministar vanjskih poslova Marcelo Ebrard rekao je da će objaviti Odbor za promicanje Igara 30. studenog kao prvi korak u procesu.

– Vidimo sebe kao uspješnu i ambicioznu zemlju. Mi smo jedina zemlja koja će ugostiti tri FIFA Svjetska prvenstva, mi smo snažna zemlja s jednim od najboljih gospodarstava na svijetu, rekao je Ebrard novinarima.

Mexico City bio je domaćin Olimpijskih igara 1968. Predsjednica COM-a Maria Jose Alcala rekla je da se Meksiko razmatra kao kandidat od srpnja, kada je predsjednik Međunarodnog olimpijskog odbora (MOK) Thomas Bach poslao pismo izražavajući svoje oduševljenje potencijalnom kandidaturom.



Osvajačica olimpijske atletske medalje Ana Gabriela Guevara, koja je direktorica meksičke Nacionalne sportske komisije, ranije je rekla da je ekonomski neizvodljivo da ta zemlja bude domaćin Olimpijskih igara.

 

Kao odgovor, Ebrard je rekao da se sustav financiranja Olimpijskih igara promijenio i da će vlada sudjelovati sa samo 10 posto ukupnih troškova, dodajući da Meksiko već ima infrastrukturu za događaj.

– Pokrenut ćemo studije koje je zatražio MOO kako bismo uzeli u obzir promjene koje su se dogodile u financiranju Olimpijskih igara… u tom procesu nema dugova.Olimpijada bi trebala odgovarati gradovima, a ne obrnuto, ne namjeravamo graditi pa ne koristiti objekte.Imali bismo 15 godina, dovoljno vremena da to organiziramo. Ako Meksiko nešto predloži, to će da i postigne, kazao je Ebrard.

 

Komentari