Najstariji nogometaš na svijetu se vraća u Europu u 56. godini!

Twitter

Portugalska A Bola objavila je tekst o najstarijem profesionalnom nogometašu na svijetu.

Objavila je i fotografiju 55-godišnjaka koji bi trebao potpisati ugovor s portugalskim drugoligašem Oliveirenseom (trenutačno je na 14. mjestu). Radi se o Japancu Kazuyoshiju Miuri, trenutačno igraču Yokohame na posudbi u Suzuka Point Getters.

Možda storija o nogometašu iz prošlog stoljeća ne bi bila toliko zanimljiva da dotični Miura u svojoj (pre)bogatoj karijeri nije bio i igračem zagrebačkog Dinama.

U Maksimiru je stigao 1999. i odigrao za “modre” 12 službenih utakmica. Međutim, nije postigao nijedan pogodak premda je po vokaciji napadač.



Čak se okušao i u izvođenju kaznenog udarca, ali mu je vratar Slaven Belupa – obranio. Zabio je doduše jedan gol u humanitarnom ogledu protiv jednog zagrebačkog garnizona, ali to je ostalo upamćeno jedino u memoriji namjernika, koji su gledali tu utakmicu.

Iako zbog razmirica s tadašnjim izbornikom nije nastupio na Svjetskom prvenstvu u Francuskoj 1998. Kazu Miura je tada bio ultimativnom zvijezdom japanskog nogometa. Zbog njega su Japanci charter avionima dolazili u Hrvatsku na utakmice i pokupovali su sva klupska obilježja na kojima je bilo otisnuto – Miura. Čak su i na redovitim press-konferencijama japanski novinari bili zastupljeniji od domaćih. Nažalost, Kazu-san se u Zagrebu nije dugo zadržao. Tadašnji trener Dinama Argentinac Osvaldo Ardiles (u)brzo ga je preselio na klupu, a Miura je samo želio igrati. Pa makar, kao danas, u portugalskom drugoligašu…

Inače, u najboljim danima Miura je bio dominantna figura japanske reprezentacije. Ostvario je 89 nastupa i zabio 55 golova. Od toga dva Draženu Ladiću 8. lipnja 1997. na Kirin cupu u Tokyu. Japan je toga dana svladao Hrvatsku 4-3 i to je “nogometnim samurajima” jedina pobjeda u susretima protiv naše reprezentacije.

Komentari