Naši u Europi: Hajduk nije uspio, ali zato jesu Osijek i Rijeka

Osijek/Davor Javorovic/PIXSELL

Kao što smo već pisali, Hajduk je u drugom pretkolu kvalifikacija za konferencijsku ligu šokantno ispao od kazahstanskog Tobola, ali su zato obraz države osvijetlili Osijek i Rijeka.

Hajduk je prije tjedan dana na svom Poljudu pred više od 10.000 ljudi lagano savladao, inače višestruko slabijeg suparnika, kazahstanskog Tobola. Ipak, danas smo gledali drukčiji scenarij.

Osijek 1-0 Pogon

Osijek je od naših predstavnika imao daleko najteži posao. Ne samo da jedini nisu slavili u prvom susretu, već i igraju s najjačim protivnikom jer je Pogon zaista kvalitetna momčad, a to su i dokazali u prvoj utakmici.

Riječ je o trećeplasiranom klubu iz prošle sezone, posebno inspiriranom na domaćem travnjaku. Upravo zato je Osijek igrao na način da malo prepusti loptu domaćinu pa traži priliku iz kontri, polukontri i prekida.



Osijek je zahvaljujući povoljnom rezultatu (0-0) ostvarenom prije tjedan dana u Sczeczinu, mogao postaviti svoju momčad u formaciju koja nije ostavila previše prostora gostima da jednostavno dolaze u napadačku trećinu, a mogla se brzo transformirati u opasne kontranapade kad se za to otvorila prilika.

Nakon dugo vremena broj gledatelja u Gradskom vrtu brojao se u tisućama, posljednji puta u ovom broju bilo ih je prije godinu i pol dana. Na istočnoj tribini razvijen je transparent s stihom iz Kohortine pjesme “Slušajte dobro vi na terenu, hoćemo borbu u svakom trenu…”, a pjesma nije stala. Pred kraj kada je nogometašima Osijeka trebao dodatni impuls postala je najjača.

Iako prema Uefinim protokolima na stadionima ne bi trebalo biti gostujućih navijača do Osijeka je potegao i više nego solidan broj Poljaka, možda čak i njih dvjestotinjak koji su se smjestili na sjevernoj tribini.

Nizali su domaći nogometaši poluprilike, ali u prvom poluvremenu nijednom nisu došli do pozicije u kojoj je gostujući vratar Dante Stipica bio na velikom iskušenju. Tako je bilo sve do 44. minute i dugačke lopte upućene iz obrambenog reda Osječana, koju je na 35 metara od gola Pogona primio Bohar i sjurio se prema kaznenom prostoru po desnoj strani.

Kad je Slovenac ušao u šesnaesterac pogledao je prema sredini i poslao prizemnu loptu kroz kazneni prostor. Na nju je natrčao Laszlo Kleinheisler i preciznim udarcem s 13 metara pogodio donji lijevi kut gostujućeg gola za vodstvo Osijeka.

Kako se primicao kraj utakmice, Osječani su sve više razmišljali o tome kako obraniti minimalnu prednost. No, jedan trenutak dekoncentracije mogao ih je skupo koštati. Jugović i Ivušić se nisu dobro sporazumjeli i na rubu peterca im je umalo loptu oteo Carlos, ali je Jugović uspio izbaciti loptu u korner ispred brazilskog napadača.

CSKA iz Sofije bit će suparnik Osijeku u trećem pretkolu Konferencijske lige. Bugarska momčad je boljim izvođenjem jedanaesteraca u 2. kolu kao gost izbacila latvijsku Liepaju. Obje utakmice, prva u Sofiji i druga u Liepaji završene su bez pogodaka, baš kao i dodatnih 30 minuta uzvrata u Latviji.

Domaći nogometaši nisu realizirali čak tri od četiri izvedena jedanaesterca, dok su trojica od četvorice izvođača u bugarskoj momčadi bili precizni i tako odveli CSKA u sljedeće kolo.

Prva utakmica 3. pretkola bit će odigrana 5. kolovoza u Sofiji, dok će Osijek u Gradskom vrtu ugostiti CSKA 12. kolovoza.

Rijeka 1-0 Gzira

Nogometaši Rijeke nisu dopustili nikakvo iznenađenje i očekivano su se plasirali u 3. kvalifikacijsko kolo za ulazak u Konferencijsku ligu. Na uzvratu na Rujevici, Riječani su, naime, svladali malteški Gzira United 1:0 (1:0) i tako su potvrdili 2:0 pobjedu iz prve utakmice na Malti. Rijeka je bila ozbiljna, baš onakva kakva i treba biti, nije bilo nimalo opuštanja, pa je i veća igračka kvaliteta naše momčadi opet došla do izražaja.

Gzira je, eto, apsolvirana i u 3. kvalifikacijskom kolu Rijeci će se sučeliti škotski Hibernian. Prva je utakmica na rasporedu u četvrtak, 5. kolovoza u Edinburghu, no prije novog europskog iskušenja, sastav trenera Gorana Tomića u nedjelju gostuje u Maksimiru kod Dinama, pred kojim je u srijedu također europski okršaj. Zagrepčani će, naime, ugostiti varšavsku Legiju u 3. kvalifikacijskom kolu za ulazak u Ligu prvaka, nadajmo se da će i Rijeka i Dinamo uspješno nastaviti svoju europsku plovidbu.

Oprezno su Riječani ušli u utakmicu, lagano su „ispipavali” Maltežane u prvih 15-ak minuta. A onda su ubacili u višu brzinu i do kraja poluvremena apsolutno su kontrolirali igru i opasno su prijetili gostima.

Prva Haberova pogreška u 27. minuti bila je kažnjena, Drmić je dočekao svoj trenutak i Rijeka je povela, te tako praktički zakoračila u daljnje natjecanje. Imali su do kraja prvoga dijela Riječani još dvije lijepe prilike, ali Abass i Vukčević nisu bili precizni.

Prva Haberova pogreška u 27. minuti bila je kažnjena, Drmić je dočekao svoj trenutak i Rijeka je povela, te tako praktički zakoračila u daljnje natjecanje. Imali su do kraja prvoga dijela Riječani još dvije lijepe prilike, ali Abass i Vukčević nisu bili precizni.

Na kraju, Rijeka je s 1:0 slavila protiv Gzire i prošla u 3. pretkolo KL-a gdje će igrati protiv škotskog Hiberniana.

Komentari