Njemački mediji napali svoju zvijezdu zbog pjevanja Thompsona, u njegovu obranu stao Rakitić

Kao što se moglo i očekivati, njemački mediji brzo su provarili čiju je to pjesmu pjevao Manuel Neuer na odmoru u Hrvatskoj. Podsjetimo, slavni vratar Bayerna odmara se ovih dana u Brelima kod prijatelja, nogometne braće Tapalović, gdje se već poprilično udomaćio posljednjih godina.

Neuer se biciklom vozi od Splita do Makarske, a na Šipanu kod Dubrovnika igrao je vaterpolo s Nikšom Dobudom. Toliko je zavolio Hrvatsku da zna riječi nekih pjesama poput ”Lijepa li si” i ”Croatio, iz duše te ljubim” klape Intrade.

Upravo je te dvije pjesme pjevao na snimkama koje su obišle i oduševile Hrvatsku jer je Nijemac čak znao i neke riječi.



No kako je ‘Lijepa li si’ pjesma Marka Perkovića Thompsona, očekivano se digla bura u dijelu njemačkih medija poput visokotiražnog Bilda. U Europi je Thompson označen kao kontroverzni pjevač kojeg se povezuje sa slavljenjem fašističkih režima iz 2. svjetskog rata.

”U mnogim je državama on zabranjen i zloglasan. Pjevajući pjesmu ‘Jasenovac i Gradiška Stara’ slavio je zločine ustaša, hrvatskih fašista i nacističkih saveznika u 2. svjetskom ratu. Na navedenim mjestima bili su koncentracijski logori u kojima su zatočeni, mučeni i ubijani deseci tisuća civila, Srba, Roma i Hrvata”, opisuje Bild Thompsonov opus.

U pjesmi ‘Lijepa li si’, nastavlja Bild, sporan je dio koji pod hrvatske regije stavlja Herceg-Bosnu koja je u susjednoj BiH.

Neuer je poslao kratku poruku njemačkim medijima koji su ga napali te im poručio kako ne zna hrvatski te da nije znao čiju je pjesmu u tom trenutku pjevao, piše Gol.hr.

Raketa brani Neuera

Hrvatski reprezentativac Ivan Rakitić otvoreno je stao u obranu svog bivšeg suigrača iz Schalkea Manuela Neuera.

Rakitić nije imao razumijevanja za takve optužbe i napade na svog prijatelja te je javno objasnio zašto Neuer pjeva na hrvatskom i svake godine dolazi na hrvatsku obalu na odmor.

“Manu je poput Hrvata. Ponosni smo što svake godine dolazi u Hrvatsku i osjeća se ugodno u našoj zemlji. Za mene je on poput starijeg brata. Manu ima poseban odnos prema našoj zemlji zbog svog prijatelja i osobnog trenera vratara Tonija Tapalovića. On je Hrvat i dolazi iz Dubrovnika te je on veliki razlog zbog kojeg se Neuer zaljubio u Hrvatsku i našu muziku”, objasnio je Rakitić u razgovoru za Sport1 i nastavio:

“Thompson je popularan i voljen u cijeloj Hrvatskoj. Pjesma je o ljubavi prema Hrvatskoj i o tome kako je zemlja lijepa. Pjesma nema nikakvu ratnu pozadinu i Manu to zna. Šteta je što sada rade od svega toga. Manu nije napravio ništa loše. Samo se osjeća dobro i ugodno u društvu hrvatskih ljudi”, zaključuje Rakitić.

Legendarni Nijemac uživa u Dalmaciji: Pogledajte kako pjeva ‘Lijepa li si’

 

 

Komentari