Novi skandal u Zagrebu: Grad ukinuo potporu najboljim sportašima, evo i zašto

DAVOR PONGRACIC Cropix

S Novom godinom ili stupanjem na snagu novog Zakona o sportu, uvedena je i značajna novost koja je ispravila silnu dotadašnju nelogičnost i nepravednost u tretiranju vrhunskih sportaša u našoj domovini.

 

Naime, sportaši koji su temeljem svojih rezultata svrstani u određene kategorije, ostvarivali su pravo na stipendiranje svojih lokalnih sredina.

No, budući da jednaku svotu novca nemaju Zagreb, Split, Ludbreg, Rijeka, Metković ili Vinkovci, događalo se da recimo, sportaš/sportašica iz Zagreba i primjerice Vukovara, za potpuno iste domete, rezultate ne dobivaju jednaku stipendiju. Tu je na scenu stupila država, te je uvedena nacionalna stipendija koja je potpuno ista za sve, neovisno u kojem dijelu Hrvatske živjeli.



Međutim, kako navode Sportske novosti upravo zbog državnih stipendija u hrvatskoj metropoli ukinute su lokalne stipendije. Naime, tijelo na čijem je čelu višedesetljetni sportaš, Vjekoslav Šafranić, Sportski savez Grada Zagreba ukinuo je stipendije zagrebačkim sportašima i sportašicama! Preciznije, onima iz prve kategorije je smanjena s 212 eura bruto na 159,26 eura u pojedinačnim sportovima, te na 106,18 eura članovima posada, štafeta, posada i timova.

Međutim, u cijelosti je ukinuta mjesečna stipendija sportašima 2. kategorije (185,81 eura) i 3. kategorije (79,63 eura). Ukinuta je i stipendija i svim parasportašicama i parasportašima, navode Sportske novosti.

Komentari