“PETICA” Detalji utakmica iz najjačih europskih liga i HNL-a, kako (ni)je ‘Splitom Bohar proboharao’!

FOTO: Miroslav Lelas/PIXELL

MILAN – NAPOLI 0 : 1 ( ELMAS 5′ )

Od 30. studenog 1872., kada je odigrana prva službena međunarodna utakmica između Engleske i Škotske u gradu Particku, nogomet je pogodilo stotine evolucija i revolucija.

Međutim, poput sveprisutnih podjela na ‘vaksere i antivaksere’, ‘lijeve i desne’, tako je i nogomet polariziran na ‘ofenzivce’ i ‘defanzivce’.

Ofenzivni svjetonazor nema previše denominacija, dok se defanzivci granaju na više podskupina, od kojih se najviše ističu ‘promotori rezultata 1 – 0’.



Najpoznatiji predstavnici ‘1 – 0 škole’ su Burnley Seana Dychea, Grčka Otta Rehhagela, i Leicester City Claudija Ranierija.

Ove momčadi, kada su na vrhuncu svoje moći dolazile u rezultatski suficit, pretvarale su se ‘The Monstars’ iz filma Space Jam. Što znači : Kada povedu, pa da igraš sa 69 igrača, gola im nećeš zabiti!

Sinoć je zahtjev za upis u ‘1 – 0 školu’ predao Luciano Spalletti, koji je na San Siru stekao ‘PhD’ iz oblasti ‘kastriranja nadmoćnijeg suparnika’. Njegov je Napoli ranim pogotkom makedonskog Orlanda Blooma – Eljifa Elmasa odnio punu vreću bodova iz Grada mode, a ta pobjeda vrijedi stostruko za Južnjake budući da su je ostvarili lišeni usluga sjajnih prvotimaca ( Lorenzo Insigne, Mario Rui, Fabian Ruiz, Victor Osimhen i Kalidou Koulibaly ).

Bravo Luciano. Dobio si 5.

TOTTENHAM – LIVERPOOL 2 – 2  ( Kane 13, Son 74 / Jota 35, Robertson 69 )

‘Bloody Hell’, vikao sam iz sveg glasa nakon ovog ‘high-octane’ derbija između Spursa i Redsa, u kojem smo vidjeli četiri pogotka, brdo šansi, ‘krdo’ sudačkih i VAR diskutabilnih odluka, ali i more dobrih poteza. Krenimo redom. Prvo je Harry Kane (napokon) prekinuo svoju nezapamćenu golgetersku sušu, kada je iskoristio dubinsku loptu francuskog veznjaka Tanguya Ndombelea, poslavši loptu u suprotni kut Alissona. Odgovor Kloppove horde bio je žestok. Brz i žestok, bolje reći. Što više vrijeme odmiče, to Diogo Jota postaje ‘Hernan Crespo’ 2020-ih. Kako? Zašto? Em što zabija redovito poput slavnog Argentinca, em zabija njegovim najjačim ‘oružjem’ – glavom! Jota je u Londonu zabio izjednačujući pogodak ‘Crespovski’. U drugom poluvremenu, Andy Robertson je ‘Jota – Crespo stilom’ donio prednost gostima, da bi se ubrzo sve vratilo na početno stanje, kada je hitri reprezentativac Južne Koreje Son Heung-min kaznio, do tog trenutka, briljantnog Alissona, poentiravši za konačnih 2 – 2.

Sudac Tierney je svojim odlukama razjario Jurgena Kloppa, ne pokazavši čisti crveni karton Kaneu, koji je neoprezno startao s dvije noge na Robertsona, te preoštro pokazavši potonjem igraču izravni crveni u drugom poluvremenu zbog prekršaja na Emersonu.

HERTHA – BORUSSIA DORTMUND 3 – 2 (Belfodil 51, Richter 57,69 / Brandt 31, Tigges 83)

Jadni Julian Brandt! Taj plavokosi ljevokrilni napadač Borussie Dortmund i povremeni reprezentativac Njemačke uistinu je ‘Pegula’. Naime, kada je god Julian u formi, onda rezultatski ‘kašljucaju’ i BVB i Elf. A kada je Julian u krizi, onda se događa obrnuto, briljiraju i BVB i Elf. Sjetite se ljeta 2018. i povijesnog debakla četverostrukih svjetskih prvaka. Tada su neprepoznatljivi Nijemci eliminirani s turnira već nakon grupne faze, a jedina njihova svjetla točka u Rusiji bio je upravo Brandt, koji je gađao vratnice u utakmicama s Meksikom i Švedskom. ‘Plavi Anđeo’ oscilira u Dortmundu, igra toplo-hladno, ali je u posljednje vrijeme u izuzetnoj formi, te je u proteklih pet utakmica Dortmunda upisao ili gol ili asistenciju. Međutim, što mu to vrijedi, kada se njegovi suigrači trude prosuti što je moguće više bodova u Bundesligi. U subotnjem berlinskom okršaju s Herthom, ponovno je obrana Borussije curila na sve strane i upravo se tu kriju razlozi novog posrtaja ‘vječnih djeveruša’ iz Dortmunda. Iako su Brandt i Steffen Tigges našli put do mreže Herthe, gol Ishaka Belfodila i ‘dubl’ Marca Richtera izazvali su novi potres u ‘šatoru’ Marca Rosea. Taj potres je bio magnitude 10 po ‘Richterovoj skali’.!

SEVILLA – ATLETICO 2 – 1 (Rakitić 7, Ocampos 88 / Felipe Augusto 33)

Spomenuo sam termin ‘Brzi i žestoki’ maloprije.

Popularna filmska franšiza ‘Fast and Furious’ će 2023. godine dobiti svoj jubilarni 10. nastavak. Nisam preveliki fan holivudskog snagatora Vina Diesela, ali mu se mora skinuta kapa za posao koji je napravio s tom naizgled običnom pričom o losanđeleskim ovisnicima o brzoj vožnji i ‘nabrijanim’ automobilima, budući da je ‘FF’ pretvorio u sagu vrijednu milijarde dolara.

I repeat, 10 nastavaka, milijarde dolara!.

Upravo iz ovog serijala potječe famozni one-liner : ‘One Last Ride’, koju neprestano izgovara mišićavi Vin, najavljujući ‘penziju’ u svakom nastavku. Ali, ‘smireni život’ nije za njega. On mora ‘prašiti stražnjice badguysima’ i ići ‘sto na sat’. To mu je u venama. Kao što je našoj legendarnoj sedmici, veznjaku Seville, Ivanu Rakitiću, u venama ‘slati rakete’ u La Ligi. Jedna od tih raketa sletjela je iza leđa Jana Oblaka, po mnogima najboljeg svjetskog vratara, u subotnjoj pobjedi njegove Seville nad Atleticom iz Madrida. Pogledajte Ivanov pogodak na YouTubeu. Druge nema. Nemojte od mene tražiti da riječima iskažem tu gracioznost, silinu i eleganciju u njegovom šutu. To bih prepustio nekom pametnijem od mene. Možda Sergeju Jesenjinu, ali taj veliki ruski pjesnik nas je napustio davne 1925.

Znam da je Raketa rekao ‘Goodbye’ Vatrenima. Ali, želim vidjeti, kao i većina navijača, njegov ‘One Last Ride’ u Kataru. Imamo Broza, Kovu, Luku, Majera u veznom redu? So what? Trebat će nam ponovno netko da rješava raspucavanja u nokaut fazi. Zamisli, s klupe ti uđe Ivan, i zakuca odlučujući penal protiv Brazila za plasman u finale Svjetskog prvenstva.

Ivane, odvozi posljednju vožnju u Dohi!

HAJDUK – OSIJEK 0 : 0

U nedostatku francuske Ligue 1, koja je ovaj vikend bila ‘na bolovanju’, mogao bih nešto napisati o derbiju Hajduka i Osijeka, koji su u nedjelju zaključili jesenski dio HNL-a.

Budući da se u isto vrijeme odvijao susret Tottenhama i Liverpoola, a moje su oči bile okrenute ka Londonu, konačni sud o poljudskom derbiju ne mogu dati. To prepuštam kolegama koje žive domaći nogomet.

Na osnovu sažetaka koje upravo gledam dok pišem ovaj tekst, počeo sam preuranjeno pisati stihove : ‘Splitom Bohar proboharao’! Oni koji su bili na Poljudu, ali i pred malim ekranima, razumjet će ovu igru riječi…

 

Komentari