Popis hrvatskih sportaša koji se mogu pohvaliti diplomama: Ima tu i zanimljivih imena

Foto: Ronald Gorsic / CROPIX

Nogometaši su na glasu kao i ne previše obrazovani ljudi s ograničenim intelektualnim sposobnostima. Izvor ove predrasude nalazimo u tome što brojni igrači nisu završili niti srednjoškolski stupanj obrazovanja, a u većini slučajeva ostvaruju puno veće prihoda od primjerice osobe s diplomom.

Činjenica je da su brojni sportaši svoje živote posvetili bavljenju sportom pa je zapravo iznenađujuće kada se dozna da su diplomirali na nekom fakultetu. Kada javnost čuje da diplomu ima neki sportaš koji se bavi veslanjem ili rukometom nisu iznenađeni, ali nogometaši ih fasciniraju.

Kao i u većini slučajeva i ovdje postoji iznimke koje su dokazale da trčanje za loptom ili skijanje i veslanje i fakultet mogu biti itekako spojivi. Stoga, u nastavku predstavljamo neke od najpoznatijih sportskih zvijezda koje su ostvarene i na akademskom polju.

 



Rijetki su slučajevi kad aktivni profesionalni nogometaši završe fakultet. Petar Mamić (28) diplomirao je na Ekonomskim fakultetu u Zagrebu i to smjer računovodstvo dok je još igrao u Hrvatskom dragovoljcu. Danas je igrač rumunjskog Cluja, piše Direktno.hr.

Foto: Twitter

Ekonomisti, pravnici i profesori

Popularni stoper Hajduka Filip Uremović (27) završio je preddiplomski studij ekonomije u Zagrebu, a u prvom intervjuu nakon dolaska u Split priznao je kako želi u budućnosti upisati diplomski studij i postati magistar. Dok je igrao u Rusiji letio je do Zagreba na ispitne rokove i vraćao se kako bi igrao utakmice.

Mnogi Hajdukovi igrači išli su u Ekonomsku školu pa je tako i Slaven Bilić. U Splitu nije bilo klasične gimnazije pa je upisao informiranje, novinarstvo i dokumentaristiku. Sva četiri razreda završio je s pet i zato je bio oslobođen mature. Najviše je volio matematiku i povijest, a kasnije je diplomirao na Pravnom fakultetu u Splitu gdje je njegov otac bio dekan.

Stoperima Hajduka očito je u krvi da moraju imati diplome. Pa tako i bivši kapetan Goran Milović s 23 godine je u redovnom roku diplomirao na Kineziološkom fakultetu u Splitu na temu rada “Razvoj funkcionalnih sposobnosti nogometaša u pripremnom periodu”. S obzirom da je zaključio petogodišnje visoko obrazovanje, Milović je stekao zvanje magistra kineziologije.

Foto: Damir Skomrlj/CROPIX

Profesori i menadžeri

Prvi kapetan Vatrenih Zvonimir Boban (51) puno je toga postigao u nogometnoj karijeri, ali može se pohvatiti i s diplomom Filozofskog fakulteta u Zagrebu. Tamo je studirao povijest, a na kraju je obranio rad na temu “Kršćanstvo u Rimskom Carstvu”. On je 2004. godine postao diplomirani profesor povijesti, a rad mu je ocijenjen peticom.

Varaždinac Luka Ivanušec (25) završio je studij sportskog menadžmenta na Libertasu 2021. godine. Te godine je osvojio dvostruku krunu s Dinamom, debitirao u reprezentaciji Zlatka Dalića i uživao u sretnoj vezi s Tinom Vugrinec, kćerkom proslavljenog Davora Vugrineca. Bila je to Lukina godina, a sam se pobrinuo da to bude godina akademskog uspjeha.

Iako Rudeš ne briljira ove sezone, odnosno sigurno je pred ispadanjem iz lige, zanimljiva priča je njihovog veznjaka Vanje Vukmanovića (19). Nogometaš zagrebačkog kluba bio je kao srednjoškolac u MIOC-u državni prvak u matematici, a ove godine na zagrebačkom FER-u ima savršeni prosjek 5,0. Ima Vukmanović veći prosjek ocjena, nego njegova momčad dosad ove sezone osvojenih bodova.

Ante Cizmic / CROPIX

Profesori i diplomati

No, treba se malo maknuti od nogometaša jer i rukometaši imaju svoje konje za utrku. Legendarni trener Lino Červar diplomirao je na Učiteljskoj akademiji 1973. godine i predavao je hrvatski jezik, ali taj mu se posao nije sviđao. Uhvatio se rukometa i s godinama je postao vrhunski trener koji je ostvario zavide rezultate s nacionalnom vrstom.

Igor Karačić je osnovnu i srednju školu završio u Mostaru, a u istom gradu 2015. godine diplomirao je na Fakultetu za međunarodne odnose i diplomaciju. Dakle, nakon što prestane predstavljati Hrvatsku u dresu rukometne reprezentacije postoji mogućnost da našu zemlju predstavlja kao diplomat.

Jakov Vranković je četiri u jedan: fizioterapeut, trener, mister i političar. Završio je za fizioterapeuta, a svojevremeno je bio Mister turizma. Ima i trenersku diplomu s Kineziološkog fakulteta u Splitu te je član HSLS-a. Sa seniorskom hrvatskom reprezentacijom osvojio je zlato na Mediteranskim igrama u Tarragoni 2018. godine, a nije poznato za koje zanimanje se odlučio nakon rukometa.

RONALD GORSIC Cropix

Sve se može kad se hoće

Valent i Martin Sinković diplomirali su na Kinezološkom fakultetu u Zagrebu, a dio su pričuvnog sastava Hrvatske vojske. Iako njihova psihofizička sprema nije upitna i oni su prošli osnovnu vojnu obuku. “U našem sportu nemaš novca za život i podmirivanje osnovnih obaveza. Ovako možemo mirno trenirati i pripremati se”, rekla su poznata braća.

Slavni skijaš Ivica Kostelić se najprije posvetio sportskoj karijeri i uzeo pauzu od školovanja nakon osnovne škole. Nanizao je sportske uspjehe i kao dokazani prvak se odlučio vratiti školovanju. Srednju školu je završio dopisno, a zatim je upisao i završio studij povijesti na Fakultetu hrvatskih studija.

Naš proslavljeni tenisač Mario Ančić, osim što u rukama ima diplomu splitskog Pravnog fakulteta gdje je završio s odličnim uspjehom magistrirao je i doktorirao je na prestižnom fakultetu na Columbiji u New Yorku. Tamo mu se odmah pružila prilka i za posao na Wall Streeu, gdje i danas radi, a Mario je time pokazao da sportaši mogu napraviti zavidnu karijeru i izvan terena.

Znate li što su po zanimanju Vatreni? Neki su poduzetnici, ali ima tu i farmera, vozača i ugostitelja

Gordan Kožulj je bivši hrvatski plivač i višestruki državni rekorder leđnim stilom. Diplomirao je na University of California, Berkeley (SAD), a MBA diplomu stekao je na Ekonomskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu. Također, certificirani je stručnjak za upravljanje projektima – Project Manager Professional (PMP).

Komentari