PUNO UZBUĐENJA NA AFRIČKOM KUPU NACIJA: Domaćin Kamerun jedva slavio protiv Komora kojima je na vratima bio branič

Domaćin afričkog Kupa nacija Kamerun plasirao se u četvrtfinale kontinentalnog prvenstva nakon što je u dvoboju osmine finala u Yaoundeu teškom mukom sa 2-1 pobijedio Komore kojima je na vratima stajao branič.

Reprezentacija Komora, malene otočne države, koja se smjestila u Mozambičkom kanalu između Madagaskara i afričkog kopna, zbog koronavirusa i ozljeda ostala je bez sva tri vratara, pa je na gol morao uskočiti branič francuskog Ajaccija, Chaker Alhadhur.

Prvi vratar Ali Ahamada nije mogao nastupiti unatoč tome što je bio negativan na COVID-19. Komori su u ponedjeljak ujutro objavili kako je Ahamada bio negativan na testu na COVID-19 i da se pridružio reprezentaciji. Međutim, protokoli Afričke nogometne federacije (CAF) propisuju da igrači moraju pričekati najmanje pet dana nakon pozitivnog testa prije nego što obave drugi.

 



Druga dva vratara također su bila nedostupna za utakmicu. Moyadh Ousseiniare je bio pozitivan na COVID-19, dok je njihov treći golman Salim Ben Boina ozlijeđen. Ukupno je 12 članova komorske delegacija, među kojima još petorica igrača, Kassim Abdallah, Alexis Souahy, Nakibou Aboubakari, Yacine Bourhane i Mohamed M’Changama, bilo među zaraženima.

Kamerunu je put do pobjede olakšalo i isključenje Nadjima Abdoua već u sedmoj minuti utakmice. Etiopski sudac Bamlak Tessema Weyesa je provjerio videosnimku i potvrdio svoju odluku.

S igračem manje i bitno oslabljeni, Komori, koji su prvi put u povijesti nastupili na afričkom prvenstvu, pružili su sjajan otpor, no Kamerun je na koncu slavio sa 2-1.

Jedan od favorita prvenstva je poveo u 29. minuti golom napadača Lyona Karla Toko Ekambija, a na 2-0 je povisio Vincent Aboubakar u 70. minuti svojim šestim golom na prvenstvu. Tračak nade Komorima je donio Youssouf M’Changama sjajnim golom iz slobodnog udarca u 81. minuti. No, za više od toga nije bilo dovoljno snage i vremena.

Kamerun će u četvrtfinalu igrati protiv Gambije koja je pobijedila Gvineju sa 1-0. Pogodak odluke zabio je veznjak Bologne Musa Barrow u 71. minuti.

Do kraja susreta obje su ekipe ostale s igračem manje. U 87. je “pocrvenio” napadač Gambije Yusupha Njie koji je u svega 13 minuta sakupio dva žuta kartona, dok je u trećoj minuti sudačke nadoknade isključen i veznjak Gvineje Ibrahima Conte.

Gvineja je najbliže golu bila u drugoj minuti sudačke nadoknade kada je u istom napadu pogodila vratnicu i gredu. Prvo je Ibrahima Conte iskosa pogodio stativu, lopta se odbila do Josea Kantea koji je sjajno pucao, no golman Baboucarr Gayen je loptu skrenuo u prečku.

U nedjelju su četvrtfinale izborili Tunis i Burkina Faso, koji će polufinale loviti u međusobnom susretu.

Utorak donosi oglede Senegala i Zelenortskih Otoka, te Maroka i Malavija. Posljednja dva susreta osmine finala na rasporedu su u srijedu, a snage će odmjeriti Obala Bjelokosti i Egipat, te Mali i Ekvatorialna Gvineja.

OSMINA FINALA:


Ponedjeljak, 24. siječnja:

Gvineja – Gambija 0-1 (Barrow 71)

Kamerun – Komori 2-1 (Toko Ekambi 29, Aboubakar 70 / M’Changama 81)

U nedjelju:

Burkina Faso – Gabon 7-6 11m (1-1, Traore 28 / Guira 90+1)

Nigerija – Tunis 0-1 (Msakni 47)

Utorak, 25. siječnja

17.00 Bafoussam: Senegal – Zelenortski Otoci

20.00 Yaounde: Maroko – Malavi

Srijeda, 26. siječnja

17.00 Douala: Obala Bjelokosti – Egipat

20.00 Limbe: Mali – Ekvatorialna Gvineja

ČETVRTFINALE:

29. siječnja

Burkina Faso – Tunis (Garoua)

Gambija – Kamerun (Douala)

30. siječnja:

Senegal / Zelenortski Otoci – Mali / Ekvatorialna Gvineja (Douala)

Obala Bjelokosti / Egipat – Maroko / Malavi (Yaounde)

Komentari