Slaven Belupo preokretom stigao do pobjede, Rudeš ispao iz lige

Foto: Ranko Šuvar / Cropix

Rudešu je ovo bila posljednja slamka spasa jer ih je samo pobjeda mogla spasiti od matematičkog ispadanja iz SuperSport HNL-a. Od sljedeće sezone gledat ćemo ih u drugom rangu hrvatskog klupskog nogometa. Pogodak za Rudeš zabio je Aleksa Latković, dok su za pobjedu Slaven Belupa zaslužni dvostruki strijelac Robert Murić te Ante Šuto.

Rudeš je u ovu utakmicu ušao nakon poraza od Osijeka rezultatom 2:3, dok su s druge strane Koprivničani također na domaćem terenu poraženi od Varaždina s minimalnih 0:1. Također, ovo je bio debi novog trenera Slaven Belupa, Ivana Radeljića, koji je naslijedio Roya Ferenčinu.

Utakmica je otvorena dosta mirno. Slaven Belupo imao je veći posjed, a Rudeš čekao priliku iz kontre. Jednu takvu šansu domaćin je dočekao u 15. minuti i iskoristio ju na najbolji mogući način – pogotkom. Nakon oduzetog posjeda, lopta je stigla na desnu stranu do Vilima Krušlina koji šalje povratnu loptu za Aleksu Latkovića, a on dovodi Rudeš u vodstvo. Ovo je Latkovićev drugi gol sezone i drugi protiv Slaven Belupa.

Slaven je nakon primljenog pogotka nastavio dominirati u posjedu, ali bez većih prilika koje bi ugrozile domaćine. Zbog toga je reagirao i trener gostiju Ivan Radeljić te je u 30. minuti napravio prvu zamjenu izvadivši Agbekpornua i ubacivši u igru Mihaila Caimacova. Tri minute poslije vidjeli smo i prvu kakvu-takvu šansu Koprivničana. Tomislav Štrkalj je nakon ubačaja pucao glavom, ali neprecizno.



U 44. minuti Rudeš je razbudio okupljene navijače. Vinko Petković je nakon sjajne akcije iskosa izašao sam na Ivana Suška, koji brani stopostotnu situaciju za povećanje domaće prednosti.

Nakon uspavanke u prvom dijelu, u nastavku smo morali čekati 11 minuta za prvu veliku priliku koja je odmah dovela do izjednačenja. Ante Šuto je zagradio visoku loptu, dodao na desno krilo gdje je čekao Robert Murić, koji je u svom stilu prebacio loptu na svoju bolju lijevu nogu te maestralno pogodio gornji suprotni kut za 1:1. Bio je ovo Murićev prvi HNL pogodak nakon 23. travnja 2022. godine, kada je u dresu Rijeke zabio protiv Osijeka.

Rudeš je odlično reagirao nakon primljenog gola. Prvo je u 60. minuti Jan Doležal izašao sam na Suška, a dvije minute kasnije sam je ostao na drugoj stativi Brajković pucao glavom, ali u obje situacije fantastično je reagirao Sušak na golu Slaven Belupa.

I onda, samo minutu nakon velike šanse Brajkovića za Rudeš uslijedila je kontra gostiju. Krasnu loptu je dobio Mihail Caimacov u prostor koji nesebično asistira Muriću, a on nije imao težak zadatak zabiti svoj novi pogodak za preokret.

U 79. minuti nova velebna obrana Ivana Suška. Nakon slobodnog udarca lopta se odbila do Karla Špeljaka koji je bio potpuno neometan. Pucao je snažno i u kut, ali ispružio se Sušak i još jednom fantastično obranio, hvatajući sam sebe za glavu, ni sam nije mogao vjerovati što je obranio.

Rudeš je do kraja sve pokušao kako bi došao do preokreta što je dovelo da je i vratar Marković išao u napad. U takvoj situaciji jednu loptu je ukrao Šuto i u praznu mrežu zabio za konačnih 1:3.

 

Debitirao sudac iz Rijeke Antonio Melnjak

Svoj debi u SuperSport HNL-u odradio je i 28-godišnji sudac iz Rijeke Antonio Melnjak. Rudeš je ovim porazom i službeno postao drugoligašte je tako klub iz zapadnog dijela Zagreba postao klub koji je najranije ispao otkada se igra Liga 10. Gosti iz Koprivnice osmom su pobjedom sezone došli do 30 bodova i tako na osmoj poziciji preskočili Istru 1961 koja igra u nedjelju protiv Rijeke. U sljedećem kolu Slaven Belupo na svom stadionu dočekuje splitski Hajduk, a Rudeš također na domaćem terenu ugošćuje Varaždin.

Komentari