SRNA O TEŠKOĆAMA SVOG KLUBA I UKRAJINE: FIFA ne štiti ukrajinski nogomet i njegove igrače kao UEFA.

Tom Dubravec/CROPIX

FIFA je nakon početka rata u Ukrajini dopustila stranim nogometašima da bez odštete raskinu ugovore s ruskim, ali i ukrajinskim klubovima.

Naljutilo je to mnoge u Ukrajini, jer smatraju da je svjetska nogometna organizacija tim potezom izjednačila žrtvu i agresora te oštetila ukrajinski nogomet. Mogućnost raskida ugovora je 21. lipnja produžena do lipnja sljedeće godine.

– Ako klubovi u Ukrajinskom nogometnom savezu (UAF) ili Nogometnom savezu Rusije (FUR) ne postignu zajednički dogovor sa svojim stranim igračima i trenerima prije 30. lipnja 2022. ili ako nije drugačije dogovoreno u pisanom obliku, igrači i treneri će imati pravo raskinuti svoje ugovore s klubovima do 30. lipnja 2023. godine, stoji u priopćenju FIFA-e.

U akciju je krenuo Šahtar, koji je spreman tražiti od FIFA-e odštetu od 50 milijuna eura, za koliko procjenjuje da je oštećen tom odlukom.



– Mnogi govore da podržavaju Ukrajinu, ali to ne čine. Na primjer, FIFA ne štiti ukrajinski nogomet i njegove igrače kao UEFA. Mi tražimo neki oblik kompromisa u ovoj teškoj situaciji jer ćemo u protivnom izgubiti puno igrača u koje smo ulagali posve besplatno. Izgubili smo već 14 igrača koji nisu iz Ukrajine, rekao je sportski direktor Šahtara Darijo Srna u razgovoru za britanski The Mirror.

Najveća imena koja su napustila Šahtar su David Neres, koji je otišao u Benficu, Marcos Antonio, novi igrač Lazija, te Fernando, koji je pojačao Red Bull Salzburg.

– Mi smo najbolji klub u istočnoj Europi i borit ćemo se za ugled i poštovanje koje zaslužujemo. Drugi su nam pomogli. Predsjednik UEFA-e Čeferin pomogao nam je da preživimo, ali FIFA to ne radi i ako to ne učini, ići ćemo na sud, dodao je bivši kapetan Vatrenih.

Inače, ukrajinska liga trebala bi početi 25. kolovoza, a Šahtar će u novoj sezoni igrati i u Ligi prvaka.

– Idemo u ovo natjecanje s nevjerojatnim motivom, jer znamo da igramo za svoj narod i svoju zemlju. Ovo je naša mala, ali važna pobjeda. Dva puta su nas odvajali od doma, ali smo i dalje živi. Šahtar je jedini klub u povijesti nogometa koji prolazi kroz ovakvu situaciju. Rusija nam je 2014. godine uzela dom, a ove godine su nas izbacili i iz Ukrajine, rekao je Srna.

Komentari