Stižu novi milijuni! Dalić i Vatreni HNS-u donijeli pravo bogatstvo: Evo o kojem je iznosu riječ

Foto: Goran Mehkek / CROPIX

Otkako je Zlatko Dalić na klupi Hrvatske, dosad je u HNS-ovu blagajnu donio je 78,5 milijuna eura koje isplaćuju FIFA I UEFA. A s plasmanom na Europsko prvenstvo u Njemačkoj, Vatreni su zaradili dodatnih 9,25 milijuna eura.

Zarađeni novac od FIFE i UEFA-e ne uključuje programe kojima te nogometne organizacije financiraju izgradnju terena i druge infrastrukture jer za to postoje posebni fondovi.

Foto: Ronald Goršić/Cropix

Koliko je zaradio HNS dosad
Naš je Savez vrlo široke ruke prema igračima i stručnom stožeru. Iz Sportskih novosti saznali su svote o kojima se radi. Od 75,8 milijuna eura, 33,2 milijuna eura išlo je Vatrenima, a HNS-u je ostalo 42 milijuna i 625 tisuća eura. U tu svotu potrebno je uključiti tri milijuna dolara ekstra koje je HNS dobio od FIFA-e za troškove puta i boravak u Katru. Dodamo li tu svotu na prvu cifru dobit ćemo ukupnu svotu od 78,5 milijuna eura.

S obzirom na cijene u Katru, dobivenih 1,5 milijuna dolara HNS-u nije bilo dovoljno da se poplaćaju troškovi za tih mjesec dana. FIFA je toliko puno naplaćivala autobus da je isplativije bilo da tamo kupe svoju, međutim na to nisu imali pravo.



Reprezentativci su od 2018. do danas, ali prije kvalifikacija za Njemačku, zaradili 26,5 milijuna eura, dok je Zlatko Dalić sa stožerom od 2018. do 2023. zaradili su od nagrada 6 milijuna i 635.000 eura.

Tekući troškovi
Ako se pitate na što je HNS trošio svojih 42,65 milijuna eura, većina je otišla na tekuće troškove, od plaća nadalje, na servis reprezentacijama, nešto i kao pomoć županijskim savezima i drugima. UEFA je osigurala rekordan nagradni fond za Euro 2024. godine od 371 milijuna eura, što je za 23 posto više nego 2016. godine kad je prvi put kontinentalna smotra imala 24 sudionika. Reprezentacije koje su se plasirale dobivaju po 9,25 milijuna eura, a europski prvak, ako bi bio stopostotnog učinka u skupini zaradio bi 34 milijuna eura. Zato što se za svaku pobjedu u skupini daje 1,5 milijuna eura, a za bod 750.000 eura. Tko izbori osminu finala ima dodatnih dva milijuna eura, za četvrtfinale još 3,25, za polufinale pet milijuna eura, za poraz u finalu sedam, za pobjedu u završnom susretu deset.

Foto: Ante Čizmić/Cropix

Osim toga i Liga nacija je osjetno povećala priljev novca, pogotovo najboljima. HNS je ranije ove godine uzeo devet milijuna eura za ime finala u Rotterdamu, a Španjolskoj je kao pobjedniku pripalo dvanaest. Samo godinu dana ranije Hrvatska je na Svjetskom prvenstvu u Kataru zaradila 27 milijuna dolara te dobila još 1,5 milijuna dolara za troškove boravka u Dohi, što je sve skupa 26.079.780 eura. To je tek milijun dolara manje nego u Rusiji gdje je za drugo mjesto stiglo 28 milijuna dolara, plus troškovi što je 26.994.860 eura.

Tome tome treba dodati i dva ranija sudjelovanja u Ligi A Lige nacija za koja je sjelo po 1,5 milijuna eura svaki put. U međuvremenu je bio i Euro 2021. godine te donio dodatnih 13,5 milijuna eura, kao posljedicu nastupa u osmini finala. HNS za plasman na europsko i svjetsko prvenstvo dijeli nagradu 60:40 u odnosu na igrače u svoju korist, a za zarađeno na samom završnom turniru, što je u Rusiji i Kataru bilo osjetno više nego za plasman, lova se raspoređuje u omjeru 50:50. Nogometaši su dobili premije i za Ligu nacija u kojoj su igrali finale.

Najveća investicija je gradnja kampa
HNS je pokrenuo gradnju kampa i to je najveća investicija, a koja će biti popraćena dodatnim sredstvima iz UEFA-e. U međuvremenu su porasle plaće izbornicima i članovima stožera, zaposlenih u uredima Saveza je mnogo više nego u doba kad su glavnu riječ vodili Vlatko Marković i Zorislav Srebrić… Dakako, to nije jedini prihod jer dolazi i novac od sponzora, no nagrade su glavni izvor. HNS dobro i stabilno posluje dok su Vatrene izvrsni, kako će to biti ubuduće zavisi najviše od rezultata A vrste. Zato je uvijek prioritet plasirati se na veliko natjecanje.

Foto: Ronald Goršić/Cropix

Uspjeh donosi povlastice
Hrvatska reprezentacija ima kult, svi žele za nju igrati, osim iznimaka, a nadamo se da ne živimo u zabludi da to nije zbog novca koji izravno tako zarade. Imaju od tih uspjeha brojne benefite kroz transfere i ugovore u klubu. Premije su opravdane i zaslužene jer bez igrača i njihovih dometa ničega ne bi bilo, no činjenica je da hrvatskom nogometu puno toga nedostaje. Iako je jasno da bismo im kao navijači, kad odigraju Rusiju i Katar, dali sve…

Novčane nagrade za EURO 2024. godine
Plasman na EP – 9.25 milijuna eura
Pobjeda u skupini – 1.5 milijuna eura
Remi u skupini – 750.000 eura
Osmina finala – 2 milijuna eura
Četvrtfinale – 3.25 milijuna eura
Polufinale – 5 milijuna eura
Drugo mjesto – 7 milijuna eura Pobjednik – 10 milijuna eura

Komentari