Stvorili ga siromašni, a ‘ukrali’ bogati: Hoće li Superliga uništiti najvažniju sporednu stvar na svijetu?

Foto: Twitter

Tema oko kontroverzne Superlige pomalo se stišala u posljednje vrijeme, ali ideja još uvijek nije odbačena i zagovaratelji ove ideje ne odustaju od pokretanja ovog natjecanja za bogate.

Europska Superliga (pravno ime: European Super League Company, S.L.) planirano je godišnje klupsko nogometno natjecanje na kojem će se natjecati posebna skupina najjačih europskih klubova.

Natjecanje će biti rival UEFA Ligi prvaka ili će ga eventualno zamijeniti.

Nakon dugih spekulacija oko stvaranja „Europske Superlige”, natjecanje je uspostavilo dvanaest klubova u travnju 2021. godine, a još tri su se trebala pridružiti.



Amerikanizacija najvažnije sporedne stvari na svijetu

Petnaest „klubova osnivača” stalni su sudionici ovog natjecanja te će oni nad njim vladati. To je ideja koja je izazvala bijes nogometnih navijača diljem svijeta (pogotovo Europe), jer je dosadašnji nogomet bio nezamisliv bez sustava u kojem je ispadanje iz lige normalno ili zasluženi plasman u Europu bez poklanjanja.

Da je nogomet odavno postao biznis nije nikakva tajna, ali raditi lakrdiju od tradicionalnih europskih natjecanja bio bi posljednji čavao u lijes nogometa kakav smo poznavali i voljeli.

Dodatnih pet klubova moći će se godišnje kvalificirati za natjecanje na osnovu svojih učinaka u prethodnoj sezoni. Prema organizaciji, natjecanje će početi „čim to bude moguće”, a razgovori o njemu počinju prije ili tijekom kolovoza 2021. godine.

Prijedlozi za stvaranje Europske Superlige datiraju od 1998. godine, kada je talijanska tvrtka Media Partners istraživala tu mogućnost, no to je bilo bezuspješno jer je UEFA odlučila proširiti Ligu prvaka.

Tijekom sljedeća dva desetljeća izneseni su različiti prijedlozi, no oni su bili s malo uspjeha.

Superliga je najavljena 18. travnja 2021. godine, putem priopćenja za javnost koje su poslali klubovi osnivači.

Različiti prijedlozi

Foto: Twitter-Screenshot

Najava je uslijedila uoči sastanka Izvršnog odbora UEFA-e, koji je namjeravao obnoviti i proširiti UEFA-inu Ligu prvaka od sezone 2024./25., kako bi zbog pritiska elitnih europskih klubova došlo do povećanja broja utakmica i prihoda.

U priopćenju se navodi namjera da se „osiguraju kvalitetnije utakmice i dodatni financijski resursi za ukupnu nogometnu piramidu”, dok se istovremeno „pruža (znatno) veći ekonomski rast i podrška europskom nogometu kroz dugoročnu posvećenost neiskorištenim solidarnim plaćanjima koja će rasti u skladu s prihodima iz lige”.

Val nezadovoljstva navijača diljem Europe u to vrijeme natjerao je klubove na odustajanje od pokretanja kontroverzne lige. Međutim, prije nekoliko mjeseci je ponovno krenula priča o ovom projektu kojem je glavni zagovaratelj predsjednik Real Madrida Florentino Perez.

UEFA na čelu s predsjednikom Aleksandrom Čeferinom krenula je ponovno žestoko u borbu s novim natjecanjem i ideja je ponovno ‘zagušena’, ali je nastojanje bogatih da ukradu nogomet od ostatka svijeta i dalje aktivno.

Osim natjecanja za muškarce, organizacija također planira pokrenuti žensku ekvivalentu „čim to bude moguće”.

Kako će se stvari odvijati ostaje vidjeti, ali sasvim je sigurno da nogomet kakav smo poznavali polako odlazi u ropotarnicu povijesti…

Dramatičan preokret u UEFA-i: Čeferin šokirao svojom odlukom: ‘Superliga je kao zatrovano voće’

Komentari