Svijet relija šokiran smrću Craiga Breena u nesreći u Loboru

Foto: Facebook

Svijet relija u šoku je nakon vijesti da je u nesreći u Loboru prilikom treninga pred nastup na Croatia Rallyju poginuo Irac Craig Breen (33).

Sin bivšeg irskog prvaka Raya Breena, Craig, započeo je karting karijeru u Irskoj prije nego što je debitirao u reliju 2009., kada je osvojio međunarodne, britanske i irske naslove Fiesta Sporting Trophy. Te je godine također okrunjen titulom irskog mladog vozača godine.

Rodom iz Waterforda, na jugoistoku Irske, pridružio se vrhunskoj kategoriji discipline, WRC-u, 2016. s Citroënom, osvojivši treće mjesto u Finskoj u svojoj prvoj sezoni u eliti. Iako nikada nije osvojio WRC pobjedu, Breen je između 2016. i 2023. osvojio ukupno devet postolja, uz šest drugih i tri treća mjesta.

Prije tragedije bio je šesti na Svjetskom prvenstvu u WRC-u, a ove je godine trebao treći put nastupiti na WRC-u Croatia Rally – 2021. zauzeo je osmo mjesto, a prošle godine četvrto. U Zagreb je kao vozač tima Hyundai Motorsport došao s visokim ambicijama, dijelom zbog drugog mjesta u Švedskoj, a dijelom zbog sjajne lanjske utrke u Hrvatskoj.



– Dopisivali smo se i u jednom trenutku mi nisi odgovorio. Nedostajat ćeš mi, prijatelju. Ne mogu vjerovati da ovo sada pišem. Život može biti tako krhak i nepravedan… Ne mogu vjerovati da smo te izgubili, prijatelju, napisao je Breenov bivši momčadski kolega i svjetski prvak iz 2019. Estonac Ott Tänak.

Oglasila se i Međunarodna automobilistička federacija

– U ime Međunarodne automobilističke federacije (FIA), želim izraziti našu iskrenu sućut obitelji i prijateljima Craiga Breena nakon njegove pogibije tijekom testne vožnje u Hrvatskoj. Naše misli i molitve su s njegovim voljenima i cijelom rally zajednicom u ovom teškom trenutku, izjavio je predsjednik Mohammed Ben Sulayem.

Posljednji WRC vozač koji je poginuo za upravljačem svog automobila bio je Portugalac Augusto Mendes na reliju u Portugalu 1989.

Od tada su u utrci poginula četiri suvozača – Francuz Francis Malaussne u Monte-Carlu (1990.), Novozelanđanin Rodger Freeth u Australiji (1993.), Britanac Michael Park u Walesu (2005.) i Nijemac Jörg Bastuck u Španjolskoj (2006.).

Komentari