Tko je mladi Ukrajinac koji je zaludio bogate Engleze

Foto: Twitter

Mihajlo Mudrik trebao bi danas biti predstavljen kao novi igrač Chelseaja koji ga je u zadnji trenutak preoteo Arsenalu u transferu vrijednom 100 milijuna eura. Mladi 21-godišnji Ukrajinac u Londonu je na liječničkom pregledu, a očekuje se da će biti na tribinama Stamford Bridgea u 15 sati kad Chelsea dočekuje Crystal Palace u 20. kolu Premier lige.

Tako će jedan od najperspektivnijih mladih igrača na svijetu karijeru nastaviti u Chelseaju koji će s njegovim transferom srušiti svjetski rekord po novcu potrošenom u jednoj sezoni na nove igrače. Dosad je taj rekord držao Real koji je 2019. potrošio 397.5 milijuna eura, a Chelsea će kupovinom Mudrika taj iznos podići na 455 milijuna eura.

Šahtar se nasmijao na ponudu od 55 milijuna eura

Ime Mihajla Mudrika izletjelo je u prvi plan krajem rujna kad se u kontekstu njegova transfera iz Šahtara prvi počeo spominjati Newcastle. Saudijski vlasnici pripremili su ponudu od 55 milijuna eura zbog koje su Srna i njegovi šefovi pali sa stolice u Donjecku, ali ne od šoka, nego od smijeha.



“Jack Grealish prodan je za 100 milijuna eura, a Mihajlo sigurno nije lošiji igrač od njega. Svi igrači na njegovim pozicijama prodavani su za takav iznos i mi Mudrika nećemo pustiti za manje. Samo želimo da nas se poštuje. Ako takvi igrači toliko vrijede, onda ga mi za manje novca nećemo pustiti”, rekao je Srna u jesen prošle godine.

Na kraju je Šahtar dobio koliko je tražio za igrača kojega se naziva “ukrajinskim Messijem”, “novim Neymarom” i svim mogućim sličnim epitetima. Površnijim pratiteljima nogometa njegovo ime je potpuno iznenađenje, ali oni koji detaljnije prate osobito mlade igrače jako dobro znaju o kakvom talentu je riječ.

Mudrik je neviđeno brz igrač zastrašujuće tehnike koji može igrati na oba krila i to jednako dobro. Za Šahtar je u karijeri odigrao 44 utakmice i upisao 12 golova uz 17 asistencija, ali skauti ga prate godinama još iz vremena kad je za Šahtar igrao u juniorskoj Ligi prvaka.

Projekt kluba

U Srninom klubu su očekivanja od Mudrika uvijek bila velika i on je godinama projekt kluba. Debitirao je za prvu momčad kod Paula Fonsece 2019. kad je imao 17 godina, a u ljeto 2021. godine tadašnji trener Roberto De Zerbi rekao je da će osobnim porazom doživjeti da od Mudrika ne napravi velikog igrača.

U međuvremenu je Šahtarov dragulj preskakao dobne kategorije u ukrajinskoj reprezentaciji, a u travnju ove godine pozvan je u seniorsku reprezentaciju za koju je dosad odigrao osam utakmica. De Zerbi je bio očaran Mudrikom, a sadašnji trener Brightona nahvalio ga je krajem prosinca kad se počelo pisati da dolazi u Arsenal.

“Arsenal će dobiti budućeg osvajača Zlatne lopte. On je fantastičan igrač, a klubovi poput Brightona ne mogu ni sanjati da si ga mogu priuštiti. Za Arsenal nisam siguran, ostali možda”, rekao je tad Talijan.

Mudrik će u Chelseaju na svojim pozicijama konkurenciju imati u Raheemu Sterlingu i Christianu Pulisicu koji su trenutačno ozlijeđeni. Tu su i Joao Felix i Hakim Ziyech koji se nikad nije snašao u Chelseaju i Mudrik bi vrlo brzo mogao postati zvijezda na Stamford Bridgeu. No, navijači londonskog kluba su s pravom zabrinuti jer novi vlasnici Chelseaja još uvijek nisu doveli ‘pravog napadača’ dok se sve više gomilaju polunapadači.

Komentari