Tko je osvajačica prve olimpijske medalje za Hrvatsku?

Matea Jelić Foto: Screenshot/ Reuters / Murad Sezer

Taekwondašica Matea Jelić osvojila je prvu medalju za Hrvatsku na Olimpijskim igrama u Tokiju. Plasirala se u finale te se bori za zlato protiv Britanke Lauren Williams.

To je četvrta medalja za Hrvatsku u povijesti Igara iz taekwondoa i zasad najsjajnija. Martina Zubčić i Sandra Šarić osvojile su brončane medalje 2008. u Pekingu, u Londonu 2012. Lucija Zaninović također je osvojila brončanu medalju.

Kninjanka Matea Jelić pobijedila je u osmini finala protiv Lauren Lee s Haitija, potom je svladala Brazilku Milene Titonelli u četvrtfinalu s čak 30-9, dok je u polufinalu bila bolja od Amerikanke Paige McPherson sa rezultatom 15:4.

Europska prvakinja

Jelić, članica splitskog TK Marjana, prva je na rang ljestvici u svojoj kategoriji do 67 kilograma i plasmanom u finale je opravdala taj status. Osvojila je na desetke medalja u svojoj konkurenciji te je aktualna europska prvakinja iz Sofije gdje se ove godine održalo prvenstvo, piše Gol.



No, skoro je morala prekinuti karijeru zbog teške ozljede koju je zadobila na domaćem državnom prvenstvu za juniore. Tada je imala 15 godina, a tijekom jedne borbe od bolova se srušila na pod. Imala je unutarnje krvarenje, morala je na operaciju te je uslijedio višemjesečni oporavak u kojem je skoro izgubila nadu za sportom.

U isto vrijeme, jedna od najboljih hrvatskih sportašica, Janica Kostelić bila je u istoj bolnici, a na zamolbu Matejine mame, Janica je svratila u njenu sobu i pružila joj snažnu podršku za brzi oporavak i povratak sportu.

Komentari