U Zagrebu održana svjetska premijera dokumentarnog filma “‘Hrvatska: definiranje nacije”

Foto: Hina

U prepunom zagrebačkom Kaptol Boutique Cinema & Bar u ponedjeljak je održana svjetska premijera dokumentarnog filma “‘Hrvatska: definiranje nacije”, hvaljenog redatelja Louisa Mylesa koji pokazuje kako je moć nogometa pomogla ujediniti hrvatsku naciju tijekom borbe za političku neovisnost 1990-ih, odnosno uloge nogometa i naše reprezentacije u stvaranju nacionalnog identiteta, prenosi Glas Istre.

Hrvatski nogometni savez (HNS) je u suradnji s FIFA-inom streaming platformom FIFA+ na Dan državnosti organizirao svjetsku premijeru dokumentarnog filma CROATIA: Defining a nation (Hrvatska: Definiranje nacije).

Međunarodna nogometna federacija (FIFA) je snimila dokumentarac o velikom uspjehu hrvatske nogometne reprezentacije iz 1998. kada su “Vatreni” na SP u Francuskoj došli do bronce, ali i o tome kako je nogomet ujedinio Hrvatsku tijekom 1990-ih, odnosno uloge nogometa i naše reprezentacije u stvaranju nacionalnog identiteta.

Dokumentarni film redatelja Louisa Mylesa intiman je prikaz kako je moć nogometa pomogla ujediniti hrvatsku naciju tijekom hrvatske borbe za političku neovisnost. Prikazuje put zemlje izvan terena, kao i skupinu igrača čiji su životi postali neraskidivo povezani s rođenjem nacije kroz veliki uspjeh na terenu.



Kroz nogometnu leću prikazuje raspad Jugoslavije i stvaranje Hrvatske. To je i priča o nevjerojatno talentiranoj generaciji koja je bila ključni dio u formiranju nacionalnog identiteta, ali i formiranju identiteta Hrvatske u svijetu.

O uspjehu hrvatskog nogometa u filmu govore brojni bivši i sadašnji hrvatski reprezentativci koji su postali simbol tog razdoblja u nogometnoj i političkoj povijesti Hrvatske. Među njima su i Miroslav Blažević, Zvonimir Boban, Slaven Bilić, Igor Štimac, Davor Šuker, Aljoša Asanović, ali i Luka Modrić, Zlatko Dalić… kao i brojni drugi svjedoci toga vremena.

“S ponosom možemo utvrditi kako je Hrvatska jedna od najsportskijh nacija na svijetu. Možemo biti ponosni na naše sportaše, jer sportaš su ljudi koji mire i koji rade mostove,” kazao je Blažević nakon što je odgledao film.

“Igrači su imali veliki motiv kako bi promovirali svoju domovinu, do tada anonimnu, a onda su svi pričali o Šukeru i “Vatrenima”,” dodao je “trener svih trenera”-

“Ako možemo govoriti o kreaciji nacionalnog identiteta kroz sport, Hrvatska je vjerojatno jedna od država koja bi trebala biti na prvom mjestu na svijetu,” rečenica je legendarnog kapetana “Vatrenih” Zvonimira Bobana u filmu koja možda i najviše govori.

“Bila je to generacija prepuna talenta i karaktera,” dodaje Boban. “Znali smo da sve možemo pobijediti,” kazao je Igor Štimac.

“Borili smo se kako bi Hrvatsku stavili na kartu svijeta,” naglasio je Šuker u filmu.

O “Vatrenima” u filmu govori i i Luka Modrić koji je naglasio kako im je “generacija ’98”, “dala vjeru da i oni mogu do uspjeha na SP-u u Rusiji”.

Dokumentarac je režirao priznati redatelj Louis Myles u suradnji s producentima Markom Pougatchom i Anom Muhar Blanquart, Davidom Kempshallom i Jamesom Craggsom.

“Bilo je važno ispričati ovu priču i putovanje koje smo prošli zajedno s FIFA+ timom bilo je nevjerojatno. Priča je to puna nedaća, ali i puna nade i optimizma. Nadam se da će svijet to doživjeti i naučiti kako je herojstvo male skupine hrabrih pojedinaca stvorilo plan za sve što ih je slijedilo,” istaknuo je u najavi Myles autor priznatih dokumentarnih filmova kao što su “Kaiser: The Greatest Footballer Never To Play Football”, “Liverpool FC: The 30-Year Wait”, “Stop The Tour”…

Film “Hrvatska: Definiranje nacije” dostupan je na besplatnoj digitalnoj platformi FIFA+ na svim web i mobilnim uređajima. Dokumentarac će na početku biti dostupan u pet jezičnih verzija (engleskoj, španjolskoj, francuskoj, njemačkoj i portugalskoj).

Međunarodna nogometna federacija (FIFA) u travnju je pokrenula platformu FIFA + koja donosi pristup nogometnim utakmicama nacionalnih prvenstava iz cijelog svijeta, opsežnu statistiku, najbogatiju arhivu međunarodnog nogometa, interaktivne igre, vijesti, informacije o turnirima, video-sadržaje, brojne fokumentarne filmove i još mnogo toga.

U ponudi platforme FIFA+ uskoro će biti dostupan i serijal “Kapetani”, koji iza kulisa prati šest kapetana dok vode svoje zemlje kroz kvalifikacije za Svjetsko prvenstvo u Kataru, među kojima i kapetana Hrvatske Luku Modrića.

 

Komentari