Zaokret u ‘slučaju Messi’: Suarez navratio do Lea, moguće je veliko iznenađenje

Instagram

Nakon sastanka Jorgea Messija i predsjednika Josepa Marije Bartomeua, u Barceloni postoji umjereni optimizam da bi Lionel Messi mogao ostati na Camp Nouu.

To je konstatacija katalonskog Mundo Deportiva. Madridska Marca čak ističe da je zaokret prilično izgledan nakon što je još do prije dva-tri dana izgledalo kako nema šanse da Messi ostane.

Takav dojam su pojačale informacije argentinskih medija i njihovih novinara koji imaju bliske kontakte s Messijem te štura izjava Messijeva oca za španjolske novinare koji su ga dočekali na garažnoj rampi nakon sastanka.

Na pitanje ima li šanse da Messi ostane u Barceloni, Jorge Messi odgovorio je „ne znam“, a španjolski mediji od toga su napravili senzaciju. Poslije su malo reternirali, ali ostali su prilično optimistični. Nije teško zaključiti da španjolska sedma sila gromko navija za Barcu, odnosno za Messijev ostanak.



Čak i Madrid navija za Messijev ostanak

Čak i Madriđani. Razlog je vrlo jasan: La Liga bi na razne načine puno izgubila ako bi Messi otišao. Argentinac je štivo koje se uvijek dobro prodaje. Na sastanku se nije dogodilo ništa revolucionarno, obje strane su ostale na svojim prvotnim stajalištima.

Bartomeu je kazao ocu Messiju to što se i najavljivalo: da ne namjerava prodati njegova sina, a ako on želi otići, morat će donijeti 700 milijuna eura. Predložio je da produlji ugovor na još dvije godine, ali s klauzulom da može otići sljedećeg ljeta ako bude tako htio.

Bartomeu nudi novi ugovor

Bartomeu u tom trenutku vjerojatno neće biti predsjednik jer su izboru u ožujku, a on nema prevelike šanse obraniti pontifikat. Messiju bi to jako odgovaralo, njih dvojica ne vole se javno.

S druge strane, Messijev otac je ostao pri stajalištu da njegov sin po izlaznoj klauzuli u ugovoru ima pravo na slobodne papire. No problem je što je datum istekao (10. lipanj), a Bartomeu neće ni da čuje za objašnjenje da je smisao ugovora taj da može podnijeti zahtjev po isteku sezone, koja je zbog poznatih razloga prolongirana do kraja kolovoza.

Pregovori tek počeli

Pregovori su zapravo tek počeli i teško je bilo što prejudicirati. Hoće li Bartomeu ostati pri svojem stajalištu i neće pristati kompromis, doista je teško reći. Kompromis bi značio da Barcelona pušta Messija, ali uz pravičnu odštetu.

U prijevodu bi to značilo da bi mogla izvući 150 milijuna eura: dio u kešu, a dio u igračima. Riješila bi se i ogromne Messijeve plaće koja iznosi 100 milijuna eura bruto godišnje. Kad se sve zbroji, nisu to baš male stavke, pogotovo u ovoj krizi.

Otac i sin u četiri oka

Otac i sin Messi jučer su zajedno ručali u igračevoj vili. Jasno je o čemu se razgovaralo. Nitko pouzdano ne zna što je bio zaključak razgovora ili jesu li uopće nešto zaključili, ali argentinski mediji javljaju da je Messi ipak bližu ostanku nego odlasku.

Budući da je situacija vrlo komplicirana, logično je zaključiti da Messijevi razmišljaju o opciji ostanka do isteka ugovora sljedećeg ljeta. U financijskom smislu Messiju bi to sigurno odgovaralo. Što manje odšteta, to su bonusi veći.

Pravna bitka bi zahtijevala dosta vremena, a uz to klubovi koji žele dovesti Messija, glavni kandidati su Manchester City i PSG, nisu baš voljni ući u konflikt s Barcelonom, ako ona Messiju ne da slobodne papire, jer već imaju puno problema s UEFA-om i FIFA-om u pogledu financijskog fair-playa.

Suarez navratio do Messija

Već smo pisali kako je Mundo Deportivo objavio informaciju da Pep Guardiola savjetuje Messiju da pričeka istek ugovora. Tko zna je li to informacija točna, ali ako jest, sve govori.

U Messijevu kuću sinoć je navratio i Luis Suarez s cijelom obitelji. Nema sumnje o čemu se razgovaralo. Pojavila se priča da će Messi svoj ostanak uvjetovati ostankom najboljeg prijatelja u momčadi Barcelone. Koliko je to točno, teško je reći. Vrijeme će pokazati.

Ako je Messi doista odlučio ostati, logično je da se uskoro pojavi na treningu. To bi bio jasan signal. Bartomeu je Messijevu ocu prenio da neće biti kažnjen zbog nedolaska na testiranje i početak pripremama.

Ne preostaje drugo nego pričekati. Iskustvo nas uči da su u nogometu kopernikanski obrati itekako mogući u vrlo kratkom vremenu.

Komentari