Zlatko Dalić o Saudijskoj Arabiji: Došli ljudi, prostrli tepih, a ja mislim ”samo da mi je kući”

Foto: TOM DUBRAVEC/CROPIX Cropix

Izbornik nogometne reprezentacije Hrvatske Zlatko Dalić gostovao je u emisiji Marija Stanića “(Ne)uspjeh prvaka” i govorio je o brojnim temama vezanim za igračku i trenersku karijeru.
Veliki dio razgovora sa Stanićem posvetio je priči o svom trenerskom iskustvu u Saudijskoj Arabiji i generalno Bliskom Istoku, na kojem je proveo čak sedam godina. Saudijski Al-Faisaly postao je prvoligaš 2010. godine , a Dalić je pod nevjerojatnim okolnostima prihvatio trenersku ulogu u tom klubu.

Prvo sam mislio da me netko zeza – otkud sad mene u Saudijskoj Arabiji?! Zove me Saudijac Abdurahmani, s kojim sam i dan danas veliki prijatelj, i ponudi mi klub. Ja ne znam engleski, nekako se mi sporazumijevamo, on meni objašnjava da klub ulazi u prvu ligu i da bi predsjednik angažirao mene. Na sve ja govorim ‘yes, yes, yes’. Kad sam poklopio slušalicu mislio sam da od toga nema ništa, ali oni zovu ponovno i pitaju kad mogu doći. Poslali su mi avionsku kartu, ja tražim klub, tražim taj grad, ali nigdje toga na internetu.

Odlučio sam otići, ali moram letjeti u Damask, jer nemam vizu sa Saudijsku Arabiju. Iz Damaska s predsjednikom i tim menadžerom kasnije letim za Rijad. Šesti mjesec, temperatura 50 stupnjeva, a meni u glavi film ‘Pa gdje ja idem?!’. Vozimo se autom, prošli smo Rijad, prošli smo još jedan veći grad i dolazimo u selo koje ima tri tisuće stanovnika. Vidim teren, neku kuću, došli ljudi, prostrli tepih i mi sjeli na tepih. Nema prostorija kluba, nema svlačionica. Sjedimo i pijemo čaj, a ja u sebi govorim ‘Samo da mi je kući!’, prisjetio se Dalić početka svoje trenerske priče u Saudijskoj Arabiji, prenosi Klix.ba.

U prvoj godini sa saudijskim Al-Faisalyem sezonu je završio na šestom mjestu, te bio proglašen trenerom godine. Osim ovog kluba, bio je trener Al Hilala, kluba koji nosi epitet bliskoistočnog Real Madrida, te dva puta igrao finale azijske Lige prvaka.



Na Stanićevo pitanje o (ne)postojanju discipline u arapskom nogometu i generalnoj nogometnoj situaciji, Dalić kaže kako je bilo potrebno da se prilagodi na njihov sustav i način rada.

Odlazak u Al-Faisaly i dvije sezone tamo su bila moja dva koraka natrag za korak naprijed. Ako tamo inzistiraš na disciplini, odmah si bivši. Oni imaju svoj način života, oni znaju kada idu spavati, odlučuju kada se bude, što jedu i ti to ne možeš promijeniti. Velika stvar je bila što sam ja prihvatio da sam došao u novu sredinu, u novu kulturu, novu religiju – ja sam gost. Znao sam da se moram prilagoditi.

U arapskom svijetu sam proveo sedam godina, a nitko me nije smijenio, što je čudo. Sam sebi sam dao zadatak da ću ja njih, na svoj način, prilagoditi sebi i izvući maksimum. Stvarno sam bio fer i korektan. Naučio sam arapski jezik, znao sam nešto osnovno razgovarati, voditi trening, tako da je za mene to bio stvarno dobro razdoblje, govori Zlatko Dalić.

Cijelu epizodu u sljedećim danima gledajte u repriznim terminima na Arena Sport kanalima, a za 15 dana epizoda će biti dostupna i na YouTubeu.

Komentari