Zlatni i srebrni tenisači su se vratili u Hrvatsku: Navijali smo jedni za druge, a u finalu uživali

Foto: Luka Stanzl/PIXSELL

Nikola Mektić i Mate Pavić olimpijski su pobjednici, a Ivan Dodig i Marin Čilić osvojili su srebro.

U finalu je bilo 6:4, 3:6, 10:6 za Mektića i Pavića, ali ovo je povijesni uspjeh za hrvatski sport.

Prošlo je 113 godina otkad su zadnji put i zlato i srebro u muškim teniskim parovima uzeli tenisači iz iste zemlje.

Zlatni par te Marin Čilić kao polovica sebrnog sletjeli su u zagrebačku zračnu luku Franjo Tuđman gdje im je priređen svečani doček. Ivan Dodig nije došao u Zagreb jer je iz Tokija otišao u SAD, prenosi Index.



Čilić: U finalu sam izgubio, ali i uživao

Marin Čilić prvi se obratio javnosti: “Hvala vam puno što ste došli na ovaj doček. Puno nam znači što ste tu jer to podiže vrijednost našim medaljama. Ogromna mi je čast bila predstavljati Hrvatsku na Olimpijskim igrama i to po četvrti put. Izgubili smo u finalu, ali to finale je nama svima bilo uživanje nakon dana ranije kada smo i jedni i drugi pobijedili u polufinalima, a braća Sinković osvojili zlato. Iskreno, nadao sam se da ću medalju osvojiti u parovima. Zato što bih bio jako tužan da ja karijeru završim s olimpijskom medaljom, a da kum Dodig bude bez nje. Neopisivo mi je drago da sam taj uspjeh uspio podijeliti s Ivanom, prijateljom iz djetinjstva, s kojim sam od tada sanjao o nečem ovakvom. U četvrtfinalu smo bili blizu ispadanja, ali Bog nas je pogledao. Na kraju nismo uspjeli pobijediti u finalu, ali ako smo od ikoga morali izgubiti, neka su to Pavić i Mektić. Bila je i neka priča da ćemo podijeliti medalje, podijeliti zlata i srebra, ali ovi koji su osvojili zlata sada to ništa ne spominju.”

Mektić: Od prvog dana smo navijali jedni za druge

Nikola Mektić je nastavio: “Od samog početka turnira navijali smo jedni za druge i kada smo shvatili da to vodi prema hrvatskom finalu. Malo smo se zamislili prije finala jer su Marin i Dodig odigrali fantastično polufinale, ali mi smo ipak slavili u finalu. Činjenica je da smo od početka osjećali pritisak, ali Mate i ja ga osjećamo stalno. Osvojili smo Wimbledon i nakon toga smo došli na Olimpijske igre kao favoriti. Tako da naš trijumf u Tokiju nije iznenađenje.”

Pavić: Prije finala igrali smo set jedni protiv drugih

Mate Pavić je otkrio: “Igrali smo prije finala generalku, jedan set jedni protiv drugih. Meni je koristila odgoda Olimpijskih igara za godinu dana jer sada imam novog partnera i tako smo imali više vremena za uigrati se. I u tih samo pola godine koliko smo Nikola i ja zajedno osvojili smo Wimbledon i Olimpijske igre. Zato nas uspoređuju s najboljim parom ikad, braćom Bryant, ali za to bi nam trebalo još par desetaka Grand Slamova i Mastersa, hahaha!”

Komentari