Znanstvenici otkrili novu vrstu životinje. Nazvali je po Novaku Đokoviću

Twitter

Novak Đoković  je prošlog vikenda slavio protiv Marina Čilića u finalu ATP 250 turnira u izraelskom Tel Avivu i uzeo 89. ATP titulu u karijeri. Najbolji srpski tenisač u povijesti već je dobio svako moguće državno priznanje i ordene, a sada mu je posebnu čast iskazala i akademska zajednica.

U znanstvenom časopisu Annales Zoologici Fennici objavljen je rad čiji su autori Srećko Ćurčić, Nikola Vesović, entomolog i biospeleolog Dragan Pavićević s Biološkog fakulteta u Beogradu. Otkrili su novu vrstu insekta, a odlučili su mu ime dati po Đokoviću – Duvalius djokovici.

Vesović je u posebnoj objavi na Instagramu objasnio zašto su se odlučili za ovaj potez. “Novak Đoković – već više od 15 godina taj čovjek uveseljava čitavu naciju, čini nas ponosnim i za to vrijeme je svima postao kao član obitelji. On nije samo vrhunski ambasador Srbije u svijetu, već najbolji tenisač svih vremena i jedan od najdominantnijih sportaša ikada.

Imam tu čast i zadovoljstvo objaviti otkriće nove vrste insekta iz zapadne Srbije koja dosad nije bila poznata znanosti. U pitanju je specijalizirani, slijepi, podzemni tvrdokrilac (Coleoptera) iz obitelji trčuljaka (Carabidae) pronađen u jednoj jami u blizini Ljubovije. Znanstveni rad o opisu nove vrste je nedavno objavljen u istaknutom časopisu Annales Zoologici Fennici.



Kao znak zahvalnosti i osjećaja potrebe da se na neki naš način odužimo Novaku je bio da novu vrstu nazovemo upravo po njemu – Duvalius Djokovici”, objavio je jedan od ljudi koji su otkrili novu vrstu životinje, prenosi Index.hr

 

Komentari