Plenković: Dodatno sam osvijestio problem s Komšićem kod Von der Leyen i Ruttea

Foto: Facebook/HDZ

Premijer Andrej Plenković kazao je da je nedolaskom na sastanak s članovima Predsjedništva BiH zbog Željka Komšića dodatno osvijestio kod nizozemskog premijera Marka Ruttea i predsjednice Europske komisije Ursule von der Leyen problem pozicije Komšića, koji je izabran glasovima Bošnjaka.

Predsjednica Europske komisije i nizozemski premijer danas su se sastali s članovima Predsjedništva BiH, ali u sjedištu državnog vrha nije bilo predsjednika hrvatske vlade, koji se ne želi sastajati sa Željkom Komšićem.

Foto: Ante Cizmic/Cropix

Plenković kaže da je osvijestio problem s Komšićem kod Ruttea i Von der Leyen

“Ja čak mislim da je to dobro da se to dogodilo danas, kad smo došli u zajednički posjet Sarajevu, pa da sama ta činjenica se dodatno osvijesti kod naših partnera”, kazao je Plenković novinarima nakon sjednice predsjedništva HDZ-a.

“Rutte i Von der Leyen su to itekako razumjeli. Ja sam im to, naravno prije samog sastanka kazao, oni to poštuju. Sada je vjerojatno i kod njihovih suradnika veća svijest o problemu koji postoji kad je riječ o legitimnoj zastupljenosti Hrvata u Predsjedništvu (BiH)”, kazao je Plenković, koji je ponovio da Komšić “nije legitimno izabran član Predsjedništva” jer je izabran glasovima Bošnjaka, a ne Hrvata koje bi trebao predstavljati.



Može biti slika sljedećeg: 9 ljudi i Ovalni ured
Foto: HDZ

O zajedničkom posjetu BiH: Bio je bogat, sadržajan i nadasve uspješan

Plenković, Von der Leyen i Rutte zajednički su posjetili BiH kako bi potaknuli političare u toj zemlji na provedbu reformi nužnih za odluku Europskog vijeća u ožujku o otvaranju pristupnih pregovora s BiH. Plenković je ocijenio da je taj posjet bio “bogat, sadržajan i nadasve uspješan”.

Pojasnio je da je do posjeta došlo u tom formatu jer je Hrvatska “najveći prijatelj i zagovaratelj BiH”, a Nizozemska je zemlja “tradicionalno najviše rezervirana i skeptična prema procesu proširenja”, dok predsjednica Komisije zajedno s povjerenikom za proširenje treba predložiti Europskom vijeću otvaranje pregovora.

Foto: Cropix

Plenković: Pratim situaciju u Njemačkoj

Na pitanje o situaciji u Njemačkoj, u kontekstu toga da je desnopopulistička Alternativa za Njemačku (AfD) druga najjača stranka, a čelnica stranke najavljuje referendum o napuštanju Europske unije u slučaju dolaska na vlast, Plenković je kazao kako prati situaciju u Njemačkoj, ali da ne vidi “opasnost” od takvog scenarija.

“Ja mislim da se taj scenarij neće dogoditi, da su njemačka javnost i građani dovoljno zreli, da će stranke koje će upravljati Njemačkom dugo biti one stranke koje su, recimo to tako, stranke političkog ‘mainstreama’ ili matice”, kazao je Plenković.

Premijer otkrio kolika je prosječna plaća: ‘Naša misija je ispunjena’

Komentari