Oporba jednoglasna: ‘Turudić je otvoreno HDZ-ov čovjek’

Foto: Damjan Tadić/Cropix

Saborska oporba u četvrtak je sa žestokim negodovanjem dočekala vijest o vladinom prijedlogu Ivana Turudića za novog glavnog državnog odvjetnika, ističući kako je riječ o ‘otvoreno HDZ-ovom čovjeku’.

HDZ je i prije pokretanja postupka odabrao Turudića koji je na Odboru otvoreno rekao da je povezan s HDZ-om, stranka osuđena za korupciju izabrala je za glavnog državnog odvjetnika čovjeka koji neskriveno podržava HDZ, komentirala je Sandra Benčić (Možemo!).

Dodala je kako taj čovjek, uz DORH, treba preuzeti i njegov ključan dio – USKOK koji trenutačno ima tri velika predmeta, predmet Josipe Rimac, Dragana Kovačevića i optužnice protiv bivših ministara u Vladi Andreja Plenkovića. „U sva tri slučaja Turudić ima direktne osobne i prijateljske veze s prvooptuženima”, upozorila je Benčić.

Zapitala je i hoće li se glavni državni odvjetnik izuzimati od vođenja slučajeva u kojima prijateljuje s prvoosumnjičenicima.



Foto: Damjan Tadic / CROPIX

Turudić je dokazano lagao

Napomenula je također da je Turudić dokazano lagao saborskim zastupnicima na Odboru za pravosuđe na pitanje koliko dugo je u ladici držao predmet svog bratića, navodno povezanim s kriminalnim podzemljem. Kazao je mjesec i pol da bi se drugi dan pokazalo da je to bilo 200 dana, rekla je Benčić.

„Očekujem da se u Saboru prvi put stvori dovoljna većina da ovakva odluka ne može proći jer ako Turudić postane glavni državni odvjetnik kao osoba koja ne skriva veze s HDZ-om, a ima najveće optužnice protiv istaknutih članova HDZ-a, onda ne možemo više očekivati ništa”, ocijenila je.

Možemo samo čekati izbore, izaći na njih, maknuti ovu bandu s vlasti i onda izabrati glavnog državnog odvjetnika koji ima kompetencije nositi se s borbom protiv korupcije i koji nije prijatelj sa svim prvoosumnjičenicima u najvećim korupcijskim slučajevima, poručila je Benčić, dodavši da je nedavno oslobodio mamu predsjednika zagrebačkog HDZ-a Mislava Hermana u korupcijskom slučaju.

Grmoja bio uvjeren da će kandidat vladajuće većine biti E. Kalabrić

Nikola Grmoja (Most) bio je uvjeren da će kandidat vladajuće većine biti Emilijo Kalabrić. „Činilo mi se pretjeranim i preotvorenim da postave nekoga tko je izravno vezan za HDZ i tko je otvoreno gajio simpatije prema toj stranci i uz kojeg se vežu određene kontroverze, poput ove najnovije iz optužnice protiv Dragana Kovačevića. Nisam se nadao da će Plenković igrati tako otvoreno, ali mislim da se on više zapravo i ne trudi paziti na svoj rejting i imidž u javnosti”, komentirao je Grmoja, predsjednik Antikorupcijskog vijeća.

‘Plenkovićev cilj je sačuvati sebe’

Sada je, smatra, Plenkovićev cilj samo sačuvati sebe i svoje kadrove, a valjda se nada da se Turudić drži one „prva ljubav zaborava nema” i da će na osnovu tih svojih simpatija štititi njega i njegove kadrove.

Plenkoviću, ističe, nije nikakav problem kada nekakvi niži kadrovi HDZ-a dođu na tapetu DORH-a, nego njegov najbliži krug suradnika, poput Krunoslava Katičića, Marka Milića, a i on sam je već trebao biti pozvan na obavijesni razgovor da imamo slobodan DORH.

Nama ne preostaje ništa drugo sada nego uz pomoć hrvatskog naroda preuzeti odgovornost za državu, razmontirati ovakav DORH, uzdrmati njegove temelje, učiniti ga slobodnim i neovisnim i da takav DORH krene u obračun s kriminalom, korupcijom i ovom koruptivnom Vladom, poručio je Grmoja.

Foto: Marko Todorov/Cropix

Orešković: Dokle više?

Dokle više, do koje razine može biti srozana pravna država, vladavina prava, neovisnost pravosuđa i država u cjelini, upitala je Dalija Orešković (SSIP) reagirajući na prijedlog Turudića za glavnog državnog odvjetnika.

Smatra da je izbor Turudića jasna poruka svim hrvatskim građanima da od DORH-a i USKOK-a više ne očekuju ništa.

„Turudić je čisti HDZ-ov čovjek, na saborskom odboru on od toga čak nije niti bježao, njemu je to bila referencija”, kazala je Orešković.

I ona tvrdi da je Turudić lagao na saborskom Odboru „a da se nije obrecnuo, da nije imao potrebu prašinu skinuti s ramena”. ,, Toliko je bio siguran u svoje političko zaleđe”, kazala je.

Situacija u kojoj Turudić dolazi na mjesto glavnog državnog odvjetnik, koji bi trebao biti nositelj borbe protiv korupcije koju mahom čini HDZ, govori da smo došli do točke u kojoj će građani odlučiti žele li imati svoju državu ili će mafija imati državu, a sad i svog glavnog državnog odvjetnika, poručila je.

„Ako nema volje, znanja, energije i sinergije da pobijedimo tu neman, onda možemo komotno ugasiti struju i smotati kablove, Auf Wiedersehen, kako bi to rekao premijer Andrej Plenković”, zaključila je Orešković.

Foto: Damjan Tadić/Cropix

Mrak Taritaš: Turudić se ne bi javio da nije imao jasne signale

I Anka Mrak Taritaš (GLAS) drži da je Plenković odabrao svoga čovjeka. „Turudić se ne bi javio da nije imao jasne signale”, kazala je.

Saslušanje kandidata na saborskom Odboru ocijenila je pak kao igrokaz za građane i zastupnike u režiji Plenkovića u kojem su ostali kandidati bili ‘zečevi’.

„To je način na koji premijer Plenković i HDZ misli da se upravlja državom, želi raditi što hoće, došlo je vrijeme da svi zajedno, bez obzira s kojoj političkoj opciji pripadamo, kažemo dosta, dosta je bilo varanja, laganja, upravljanja i postavljanja na odgovorne i važne dužnosti naših dečki”, ustvrdila je Mrak Taritaš.

Milanović kritizira Plenkovića: ‘Imenovanje Turudića je najopasniji premijerov nastraj na neovisne institucije

 

Komentari