Ambriović Ristov: Uopće više ne znamo koliko imamo zaraženih. Jedino po čemu možemo pratiti epidemiju je broj hospitaliziranih i broj preminulih

Nakon što je najavljen početak cijepljenja ostaje nam puno neodgovorenih pitanja, o mjerama, o cjepivu, o tome što možemo očekivati.

Gošća Direkta bila je molekularna biologinja, doktorica Andreja Ambriović Ristov, s Instituta Ruđer Bošković.

Bili ste na Savjetu, niste izbačeni, jeste li savjetovali premijera da treba ići u tvrđi lockdown?

Jesmo. Kao što ste vidjeli, mjere će sutra biti donesene, u ponedjeljak počinju. To je na neki način vrlo blizu lockdownu, pokušavamo ga izbjeći, premijer i vlada moraju balansirati između ekonomije i zdravlja, ali ovo su vrlo stroge mjere i treba ih tako i shvatiti.



Neće se moći ići iz jedne županije u drugu.

Nažalost, to je potrebno. Trebalo je učiniti možda neke mjere ranije, ali sad smo tu gdje jesmo i treba ove mjere ozbiljno shvatiti i poštovati ih i pokušati epidemiju staviti pod kontrolu.

Kako biste građanima savjetovali da se ponašaju za Božić?

Preporučila bih da se nose maske, ali to nije baš tako jednostavno. Imamo tjedan dana do badnjaka, neka svi razmisle da u subotu počnu jednu svoju malu samoizolaciju. Imaju dovoljno vremena, gotovo šest dana da prate svoje zdravlje, da svaki respiratorni, gastrointestinalni, bilo kakvu temperaturu shvate kao alarm. Ako u tih šest dana ipak budu izolirani puno je manja vjerojatnost da će prenijeti virus svojim najbližima, pogotovo onim starijima koji mogu imati ozbiljniju bolest.

Velik broj umrlih je posljedica zaraženih od prije 20 dana. Velik broj umrlih možemo očekivati i u idućem tjednu?

Čini se kao da sad sve skupa pada, ali ne treba se veseliti prerano, to mogu biti samo oscilacije, to mora trajati malo duže da bismo bili sigurni. Dva zadnja dana je statistički značajan pad, ali to nije dovoljno da bismo se veselili. Jedino strože mjere i poštovanje svih mjera može povući broj zaraženih povući prema dolje. Broj hospitaliziranih i umrlih kasni za brojem novooboljelih. I danas je kolega Polašek rekao da je otprilike 19 dana prosječno vrijeme od trenutka kad se netko zarazi do trenutka kada premine.

Zanimljivo je da kažete da ove brojke govore da smo prije tri tjedna imali puno više zaraženih nego što smo znali. Cijelo vrijeme imamo veći broj zaraženih?

Da, to smo puno puta rekli, čim pređemo oko pet posto pozitivnih u uzorku koji sitražujemo, a imali smo već i više od 40%, zapravo uopće više ne znamo koliko imamo zaraženih i jedino po čemu možemo pratiti epidemiju je broj hospitaliziranih i broj preminulih, dakle broj je bio puno veći, piše RTL. 

Komentari