Amerika na potezu, ovo je ključni trenutak: Tijek rata u Ukrajini mogao bi se promijeniti

Foto: Ukrajinska vojska, M777 (AP Photo / Libkos / Guliver image)

Nakon višemjesečnih odgoda, Zastupnički dom američkog Kongresa ovog je vikenda spreman glasati o desecima milijardi dolara vrijednim paketima američke vojne pomoći Ukrajini i Izraelu.

Kako prenosi BBC, oba prijedloga imaju glasne protivnike u Kongresu, a nade o usvajanju tih odluka ovise o krhkoj dvostranačkoj koaliciji koja bi trebala prevladati proceduralne i zakonodavne prepreke.

Predsjednik donjeg doma u kojem republikanci drže većinu Mike Johnson rekao je da je odlučan iznijeti to pitanje na glasanje, čak i ako bi to moglo dovesti u pitanje njegovu poziciju predsjednika.

Glasanje o Ukrajini pomno će se pratiti u Kijevu, koji već mjesecima upozorava na hitnu potrebu za novim oružjem, dok Rusija istovremeno napreduje na bojišnici.



Zastupnički dom trebao bi u noći na nedjelju po našem vremenu glasati o konačnom usvajanju, a Senat koji drže demokrati mogao bi vrlo brzo odobriti taj paket, možda već već ovog vikenda. Predsjednik Joe Biden obećao je potpisati zakon.

AP Photo/Evan Vucci/Guliver Image

Odvojeno glasanje o Ukrajini, Izraelu i Tajvanu

Johnsonov prijedlog paketa pomoći predviđa 60.8 milijardi dolara Ukrajini, 26.4 milijarde dolara Izraelu i 8.1 milijardu dolara indo-pacifičkoj regiji, uključujući Tajvan. Zastupnički dom će glasovati o svakom paketu pojedinačno, povećavajući mogućnost da će neki dijelovi biti odobreni, a drugi ne.

Što god bude usvojeno, bit će spojeno u jedan prijedlog zakona koji će Senat morati odobriti u cjelini prije nego što stigne na potpis predsjedniku Bidenu.

Johnson je također obećao predstaviti nacrt zakona o imigracijskoj reformi koji sadrži odredbe koje favoriziraju konzervativni republikanci u pokušaju da pridobije njihovu potporu za paket pomoći.

No čini se da zakon o granici neće biti usvojen jer bi za njega bila potrebna potpora dvije trećine Zastupničkog doma, izvještava Washington Post.

Foto: Guliver/ Maximilian Clarke

Zašto se toliko čekalo?

Ankete pokazuju da se sve veći broj republikanaca protivi bilo kakvoj novoj pomoći Ukrajini. Neki demokrati i liberali su pak protiv vojne potpore Izraelu. Iako to nije spriječilo Senat da u veljači usvoji zakon koji je sadržavao potporu za obje zemlje, u Zastupničkom domu sasvim je druga priča.

Johnson ima tanku većinu u domu, a nekolicina radikalnijih republikanaca i konzervativaca najavila je da će podržati njegovu smjenu ako će glasati za novu pomoć Ukrajini. U tim nastojanjima predvodi kongresnica iz Georgije i teoretičarka zavjera Marjorie Taylor Greene, a uz nju su tu još Thomas Massie iz Kentuckyja i Paul Gosar iz Arizone.

Sve do sada predsjednik Johnson nije želio izazvati svoje desničarske kritičare. U srijedu je, međutim, promijenio mišljenje, rekavši da mu je cilj “učiniti pravu stvar”.

U međuvremenu, dio demokrata koji se protive izraelskom ratu u Gazi tvrde kako neće dopustiti da SAD i dalje bude suučesnik u sukobu za koji kažu da je humanitarna katastrofa. Zakon o pomoći Izraelu sadrži i 9 milijardi dolara humanitarne pomoći, što bi možda moglo pridobiti neke demokrate.

Dopuštanjem odvojenog glasovanja o pomoći Izraelu i Ukrajini Johnson se nada omogućiti zastupnicima da glasaju protiv odredbi koje im se ne sviđaju, a da pritom ne propadne kompletan zakon.

Foto: AP Photo / Vadim Ghirda / Guliver image

Teška situacija u Ukrajini

Bidenova administracija upozorava da je situacija u Ukrajini strašna. Vojsci ponestaje streljiva, a moral je nizak dok ruska vojska osvaja teren. Problemi s nedostatkom kvalitetne protuzračne obrane već su neko vrijeme poznati.

“Postoji vrlo realan rizik da bi Ukrajinci mogli izgubiti rat do kraja 2024. ili staviti ruskog predsjednika Vladimira Putina u poziciju u kojoj bi mogao diktirati uvjete rješenja sukoba”, rekao je direktor CIA-e William Burns tijekom govora u četvrtak.

Ukrajinski premijer Denys Shmyhal rekao je da njegova nacija trebala pomoć još “jučer, a ne danas ili sutra” te je upozorio da će Ukrajina pasti bez američke pomoći.

“Ovo je ključan trenutak”, rekao je u srijedu Joe Biden.

Rusi žestoko napadaju Harkiv, Zelenski uputio hitni apel saveznicima: ‘Naši kapaciteti nisu dovoljni’

Pozitivni pokazatelji

U četvrtak navečer demokrati su se pridružili umjerenijim republikancima kako bi osigurali da zakon o pomoći ukloni ogromnu proceduralnu prepreku unatoč neslaganju u konzervativnim redovima.

Jučer je slična koalicija demokrata i republikanaca koji se zalažu za pomoć u punom Zastupničkom domu glasovala s 316-94 za početak rasprave i konačnog glasovanja o zakonu danas poslijepodne po američkom vremenu. Ovakva većina pozitivan je pokazatelj je izglasavanje paketa pomoći Ukrajini na dobrom putu da se usvoji.

To bi istovremeno moglo pomoći i Mikeu Johnsonu da zadrži mjesto predsjednika donjeg doma, s obzirom da bi mu se dio demokrata mogao ovim ustupcima odužiti tako da ga podržavaju kao manjinskog predsjednika te ga istovremeno spasiti da mu konzervativni republikanci “ne dođu glave”.

Iz ukrajinske perspektive, taj trud demokrata itekako bi bio isplativ.

Komentari