Ana Lederer: U kulturi se dogodila pandemija prije pandemije zbog načina kadroviranja i upravljanja kulturnim ustanovama u Zagrebu

Dr. sc. Miroslav Škoro, kandidat za gradonačelnika Zagreba, dr. sc. Ana
Lederer, kandidatkinja za zamjenicu gradonačelnika Zagreba i dr. sc. Zlatko Hasanbegović, kandidat na listi za Gradsku skupštinu, održali su danas ispred HNK-a na Trgu Republike Hrvatske konferenciju za medije vezano uz stanje u kulturi u gradu Zagrebu.

Miroslav Škoro uvodno je istaknuo kako su kultura i umjetnost među onim djelatnostima koje su posebno pogođene, ne samo zbog pandemije, već i potresa. Stoga je pozvao odgovorne da obrate posebnu pozornost na te osjetljive kreativne djelatnosti kako bi dobili potrebnu potporu.

“Želim s ovog mjesta upozoriti svekoliku javnost i ljude koji su odgovorni za funkcioniranje, da obrate pozornost na taj osjetljivi dio, kreativni dio hrvatskog građanstva koji izrazito puno trpi i nadam se da će biti razumijevanja da se tim ljudima pomogne”, poručio je Škoro te je dodao da bez obzira na Zakon o obnovi, za obnovu i restauraciju objekata u vlasništvu države i grada Zagreba ne trebaju dodatna zakonska rješenja te je pozvao da se što skorije krene u obnovu umjetničkih i kulturnih ustanova.



Ana Lederer istaknula je kako se u kulturu dogodila pandemija prije pandemije, zbog nedostatka vizije, načina kadroviranja i upravljanja kulturnim ustanovama.

“Istina je, kao što je rekao g. Škoro, da su umjetnici, posebice slobodni umjetnici u gradu Zagrebu, ne samo zbog pandemije, nego i zbog potresa posebno stradali u posljednjih godinu dana. Međutim, moram naglasiti još jednu istinu. Dogodila se, po načinu upravljanja kulturom, po nedostatku vizije i načinu kadroviranja i po svekolikoj zapuštenosti i naših ustanova i svih prostora za rad slobodnih umjetnika, pandemija prije pandemije. To je način upravljanja koji mi namjeravamo mijenjati na dobrobit kulturnih ustanova i svih zaposlenika u sektoru kulture”, istaknula je Lederer te poručila kako u Domovinskom pokretu žele otvoriti i obnoviti ustanove te pokrenuti projektne dokumentacije za
obnovu infrastrukture i slobodu kulturnog stvaralaštva.

“Radit ćemo da kultura bude za naš grad, za sve građane, za različite stilove i afinitete, otvorena svemu onkraj svake ideološke represije”, zaključila je Lederer.

Vezano uz stanje u Hrvatskom narodnom kazalištu, Zlatko Hasanbegović je naglasio kako je Grad Zagreb jedan od suosnivača te kako sufinancira rad HNK-a s oko 49% sredstava. Upozorio je kako trenutno u Vijeću HNK-a, u simboličkog i kadrovskom smislu, postoji očita sprega ministrice kulture, eksponenata politike Milana Bandića i onih koji, kako je rekao, žele biti njegovi antipodi i prepoznaju se pod pojmom Možemo.

“U ovom trenutku traje drama zaposlenika HNK-a i više od dvije trećine zaposlenika uporno od ministrice kulture i Grada Zagreba traži da prekinu njihovu agoniju i smijene intendanticu Dubravku Vrgoč. Upravo ta, već ostvarena mega koalicija HDZ-a, eksponenata politike pokojnog gradonačelnika i onoga što nazivamo Možemo sprječava rješavanje te agonije. Stoga poručujem zaposlenicima HNKa ako žele nastavak agonije, izbor im može biti bilo tko od spomenutih, a samo glas za Miroslava Škoru i skupštinsku listu Domovinskog pokreta jamči rješavanje ove agonije i promjenu stanja u HNK-u”, naglasio je Zlatko Hasanbegović.

Dodatno, naglasio je kako će skupštinski klub Domovinskog pokreta u Gradskoj skupštini ujedno biti jamstvo da Trg Republike Hrvatske ponovno ne postane, kako je rekao, Trg jugoslavenskokomunističkog diktatora Josipa Broza Tita.

Komentari