Analitičari iz BiH: ‘Komšić je radikal, nije dio rješenja’; ‘On Plenkovića uspoređuje s Putinom’

Foto: Ante Cizmic/Cropix

Premijer Plenković, koji je u utorak boravio u Sarajevu zajedno s predsjednicom Europske komisije Ursulom von der Leyen i predsjednikom nizozemske vlade Markom Rutteom, nije želio doći na sastanak u Predsjedništvu BiH jer je tamo bio i Komšić.

Plenković je to objasnio konstatacijom kako je riječ o konzistentnom pristupu Hrvatske i njene vlade koja ne priznaje Komšića kao legitimno izabranog člana Predsjedništva BiH iz reda Hrvata, s obzirom da je on četiri pita izabran na tu dužnost glasovima pripadnika bošnjačkog naroda.

Najviše pažnje u sarajevskoj ali i zagrebačkoj javnosti izazvao je konkretan potez premijera Plenkovića koji je ignoriranjem Komšića pokazao gdje mu je mjesto.

Foto: Damjan Tadic / CROPIX

Smislen potez

Analitičari smatraju kako je taj potez Plenkovića bio smislen, ocjenjujući kako i Rutte i von der Leyen kuže da je Komšić dio problema a ne dio rješenja.



Premijer Plenković, koji je u utorak boravio u Sarajevu zajedno s predsjednicom Europske komisije Ursulom von der Leyen i predsjednikom nizozemske vlade Markom Rutteom, nije želio doći na sastanak u Predsjedništvu BiH jer je tamo bio i Komšić.

Plenković je to objasnio konstatacijom kako je riječ o konzistentnom pristupu Hrvatske i njene vlade koja ne priznaje Komšića kao legitimno izabranog člana Predsjedništva BiH iz reda Hrvata, s obzirom da je on četiri pita izabran na tu dužnost glasovima pripadnika drugih naroda.Premijer Plenković, koji je u utorak boravio u Sarajevu zajedno s predsjednicom Europske komisije Ursulom von der Leyen i predsjednikom nizozemske vlade Markom Rutteom, nije želio doći na sastanak u Predsjedništvu BiH jer je tamo bio i Komšić.

Foto: Facebook/HDZ

Hrvatska vlada ne priznaje Komšića

Plenković je to objasnio konstatacijom kako je riječ o konzistentnom pristupu Hrvatske i njene vlade koja ne priznaje Komšića kao legitimno izabranog člana Predsjedništva BiH iz reda Hrvata, s obzirom da je on četiri pita izabran na tu dužnost glasovima pripadnika drugih naroda.

“Što se tiče poteza hrvatskog premijera, kako je on i sam istaknuo, riječ je o konzistentnom stavu i jasan odnos prema uzurpatoru hrvatske pozicije u Predsjedništvu BiH. Kod Von der Leyen i Ruttea očito su prevagnuli diplomatski razlozi iako vjerujem da i oni dobro znaju da Komšić kao politički radikal nije dio rješenja nego jedan od uzroka problema u BiH”, kazao je za Otvoreno.hr politolog Daniel Vidović.

Na društvenoj mreži X oglasila se politička analitičarka Ivana Marić koja je utvrdila kako Komšić nema pravo na ljutnju s obzirom na to kako on sam Plenkovića uspoređuje s Putinom.

“Andrej Plenković je iskoristio svoje veze da u BiH dovede predsjednicu EK i premijera Nizozemske, zemlje koja se najviše protivi ulasku BiH u EU. Na taj način je lobirao za BiH i omogućio bh. političarima da uvjere EU dužnosnike da iskreno žele ući u EU.

Šef bh. diplomacije: Plenković je trebao Komšiću sve što misli sasuti u lice!

I mi to sve to bacimo pod noge zato što je Plenković odbio sastanak s Komšićem i to odjednom postaje udarna vijest, iako je Plenković i tijekom zadnje dvije službene posjete BiH isto odbio sastanak s Komšićem. Da ne spominjemo to kako Komšić Plenkovića “diplomatski” uspoređuje s Putinom”, napisala je Marić.

I Dnevni avaz, jedna od najtiražnijih dnevnih novina u BiH ocijenila je Komšićevo ponašanje neprihvatljivim kazavši kako je on taj koji izaziva sukobe, a ne Plenković.

Komentari