Ankica Mamić za Otvoreno: HDZ je profitirao od koronakrize, no pitanje koliko će to trajati

facebook

Istraživanje CRO Demoskop pokazalo je kako HDZ ima preko 30 posto potpore nakon dva mjeseca pandemije i zaključavanja gospodarstva. Time je HDZ vraćen na vrh ljestvice popularnosti stranaka. Koliko je ova koronakriza donijela popularnosti HDZ-u, koliko je ta popularnost dugog vijeka te što možemo očekivati od nadeolazećih parlamentarnih izbora za portal Otvoreno komentira Ankica Mamić.

“Činjenica je da u ovakvim istraživanjima javnog mijenja najteže preokrenuti trend, a kako bi se trend okrenuo, mora se nešto dogoditi. HDZ-u se dogodio koronavirus i HDZ-ov Nacionalni stožer vođen potpredsjednikom vlade je osvojio (na kratko), naciju. Naime, ovaj koronavuirus je ‘crni labud’, dogodilo se nešto nepredviđeno i naravno, kao i uvijek u takvoj krizi, ljudi se okreću autoritetu, a autoritet je onaj koji je na vlasti, onaj koji donosi odluke. Dakle, početkom koronakrize HDZ je promijenio trend. Oni su od europskih izbora prošle godine stalno lagano padali,” kaže Ankica Mamić.

Koliko taj efekt može trajati, tj. da li je HDZ u mogućnosti stabilizirati ovakav rejting, kada je vidljivo kako je optimizam građana u značajnom padu u odnosu na prošli mjesec.

“Može se primijetiti kako ministar Beroš, koji je bio zvijezda prošlog mjeseca, sada već polako gubi svoj zvjezdani status. Također se vidi kako je velik pad optimizma, odnosno pad povjerenja u smjer kojim država ide. Dakle prošli mjesec kod građana je bio izražen optimizam koji se sada u ovom mjesecu topi, a topit će se sve više, jer će se građani sve manje baviti koronavirusom, a sve više gospodarstvom i posljedicama ove krize, poput velikog porasta nezaposlenosti koja nas očekuje, te sve većim razlikama između privatnog i javnog sektora, koje nikad nisu bile veće. Vidimo kako se za javni sektore ne najavljuju niti otkazi, niti smanjenja plaća, dok realni sektor zapravo drhti, jer ne znaju kako će u ovom ‘novom normalnom’ funkcionirati,” upozorava Mamić.



Hoće li HDZ na kraju uspjeti i kapitalizirati ovu popularnost do samih izbora, te koliki problem Andreju Plenkoviću može predstavljati Miroslav Škoro koji je u laganom padu. Ipak nije jasno tko bi zapravo mogao profitirati iz ove situacije.

“Mi ne možemo po ovome računati mandate, jer je Hrvatska u ovom istraživanju jedna izborna jedinica i to treba imati na umu, ako se Penava pridruži Škori, da će 4. i 5. izborna jedinica HDZ-u biti veliki problem, jer će im u tom slučaju Škoro tamo uzeti jako puno glasova, njegova lista čak može biti prva. A ako HDZ nije prvi i kada nemate veliki razmak pred drugima, pali glasovi više neće ići HDZ-u,” tvrdi Mamić i nastavlja:

“Ove brojke pokazuju kako situacija može završiti tako da, ili lijevi blok, ili desni blok pobjede, no pitanje je hoće li Škoro profitirati na ovoj velikoj kritici HDZ-a i SDP-a. Moje mišljenje je kako je on otišao previše desno, pa je dobar dio tih protesnih glasova koji nisu na desnici, izgubio.”

“No činjenica je kako je HDZ profitirao od koronakrize, ali je pitanje koliko će taj efekt trajati i da li će izdržati do samih izbora”, objašnjava Mamić.

SDP treba biti oprezan kod koalicije, jer ne mora značiti kako je svaka sinergija pozitivna sinergija, smatra Mamić.

“SDP treba voditi računa kako svaka sinergije nije pozitivna. U političkim koalicijama imate situacija, u kojima vam 1+1 bude 3, ali imate i situacija u kojima 1+1 bude nula, dakle trebaju pažljivo vidjeti jesu li otišli preširoko, jer pitanje je mogu li politike koje oni predstavljaju izvući Hrvatsku iz krize u kojoj će se Hrvatska naći na jesen. Ja ne bi rekla,” zaključuje Ankica Mamić.

Komentari