Đapić o Pupovčevim izjavama: To je stari cilj SNV-a, da se napravi Corpus separatum unutar Hrvatske. Jednom je to spriječila Vesna Pusić i da nije bilo nje, HDZ bi to dopustio

Foto: Emica Elvedji / CROPIX

Milorad Pupovac novi je predsjednik Srpskog narodnog vijeća – SNV, odlučili su delegati na Skupštini SNV-a održanoj 12. rujna u krugu Srpske pravoslavne opće gimnazije ‘Kantakuzina Katarina Branković’ u Zagrebu.

Predsjednik stranke Desno i politički doajen Anto Đapić komentirao je izjavu starog/novog predsjednika SNV-a Milorada Pupovca koji je u govoru rekao kako SNV mora “ostvariti i pretpostavke da SNV doista dobije status manjinske samouprave na državnom nivou, kao što je ZVO na području dvije istočne županije”, naglasio je Pupovac.

“To nije ništa neuobičajeno, to je njegova privatna organizacija i to što je on izabran za predsjednika samo je kontinuitet politike Srpske demokratske stranke – SDS, to su dvije grane istog tijela. Preko Srpskog narodnog vijeća se financiraju od države, a onda te novce plasiraju u promidžbu svoje politike. To je na tragu onog što rade svih ovih desetljeća. Prema tome, to što je Pupovac izabran za predsjednika SNV-a nije neka vijest, već je nešto potpuno očekivano”, rekao je Đapić.

Anto Đapić istaknuo je kako je Milorad Pupovac uvijek glava svega, a na novoj poziciji može postaviti svoje suradnike.



“Tako je sada Boris Milošević Potpredsjednik vlade, a Pupovac je tamo gdje je novac. SNV prima velika financijska sredstva od hrvatske države kao udruga, međutim to je daleko od udruge, to je par excellence politička organizacija koja je praktički glavni dio SDS-a. Treba pozvati na ukidanje financiranja takvih organizacija, jasan je Đapić.

Đapić je komentirao i Pupovčevo zalaganje da SNV dobije status manjinske samouprave na državnom nivou.

“To je katastrofa, ali to je stari cilj SNV-a i SDS-a, to nije to nova stvar. Bio je pokušaj da se u Ustav ugradi formiranje zajednice tih općina. Intencija je bila da se napravi Corpus separatum unutar Hrvatske, tada je to spriječila Vesna Pusić i da nije bilo nje, HDZ bi to dopustio. Nakon što je u Hrvatskoj riješeno srpsko pitanje sa visokim standardima, odnosno pravima nacionalnih manjina, sada se ponovno oživljava nešto što je besmisleno. To je samo dolijevanje ulja na vatru i svaka njegova inicijativa samo na neki način upozorava to što njegova politika predstavlja”, kaže Đapić.

Đapić je također istaknuo kako je Pupovčeva želja da gdje god ima relativne većine u srpskim općinama formira tijelo koje usklađuje interese srpske etničke zajednice. Iako je i prije bio na navedenoj poziciji te o istim pitanjima govori već trideset godina, tvrdi da možda tek sada započinje novu stranicu u pokušaju da vrati srpsko pitanje kao problem u Hrvatskoj.

“Zajedničko vijeće općina je bio propali plan. Pokušaj destabilizacije i federalizacije Hrvatske nije nikakva novost, to je stara politika. Pitanje je koliko će to HDZ tolerirati, čini se kako za sada puno toleriraju, ali ćemo se mi ostali pobrinuti da se ta vrsta politike koju zagovara Pupovac puno manje tolerira. Gdje je granica toleriranja prema politici Pupovca?! Tomu treba oštro stati na kraj”, zaključuje Anto Đapić.

Komentari