Anušić ispratio 13. vojni kontigent u Poljsku, govorio i o uvođenju vojnog roka

Foto: MORH

Potpredsjednik Vlade i ministar obrane Ivan Anušić ispratio je u utorak u bjelovarskoj vojarni Bilogora 13. kontigent Oružanih snaga Republike Hrvatske (HRVCON) na misiju ojačanja prednje prisutnosti NATO-a u Poljskoj.

U sastavu 13. HRVCON-a ukupno je 69 pripadnika Hrvatske vojske, uključujući i šest žena, a ispraćaju je nazočio i načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga RH admiral Robert Hranj.

Anušić je poručio vojnicima kako je uvjeren da će svoje zadatke obavljati uspješno, a to im je prilika da za razmjenu znanja, iskustva i vještina s najboljim vojskama svijeta.

Foto: MORH

Anušić: Zalagat ću se za prava vojnika

Odgovarajući na novinarska pitanja, istaknuo je da će se kao ministar i dalje zalagati za poboljšanje materijalnih i drugih prava vojnika.



Što se tiče ponovnog uvođenja vojnog roka, napomenuo je kako ta tema ne smije biti meta političkih prepucavanja već se mora postići politički konsenzus.

Zadaće Borbene grupe u Poljskoj odnose se na razvoj borbene spremnosti i jačanje interoperabilnosti kroz obuku i vježbe, kontinuirano poboljšavanje planove uporabe i obrambeno planiranje te integriranje u poljske obrambene planove.

Ministar Anušić u Bjelovaru: Nosite ponosno ugled hrvatskog vojnika koji je prepoznat u misijama i operacijama
Foto: MORH

Uz hrvatske i oružane snage vodeće nacije, SAD-a, u Borbenoj grupi sudjeluju pripadnici oružanih snaga Ujedinjenog Kraljevstva i Rumunjske, a Borbena grupa ojačava 15. mehaniziranu brigadu OS Republike Poljske, zemlje domaćina.

Pripadnici 13. HRVCON-a tijekom idućih sedam mjeseci, koliko traje njihova misija, bit će razmješteni u vojarni u blizini grada Orzysz te u NATO-vom Zapovjedništvu multinacionalnog korpusa Sjeveroistok u Szczecinu.

Tomašević ne prestaje kriviti druge za Jakuševac: ‘Nijedna politička opcija nije imala hrabrosti za ovo…’

Komentari