Avdagić o smanjenju isporuke plina BiH: ‘Ovo je upozorenje za cijelu Europu. Jednog dana netko u Moskvi može odlučiti zavrnuti slavinu zbog neke uvrede’

hrt

BiH prijeti opasnost da ostane bez plina. Rusija je smanjila isporuku plina za 50 posto i to dan nakon što su članovi Predsjedništva BiH Željko Komšić i Šefik Džaferović odbili sastati se s ruskim ministrom vanjskih poslova Sergejem Lavrovom. 

Nije isključeno da je riječ o političkim razlozima, pa smo pitali geopolitičara Denisa Avdagića je li riječ o retribuciji zbog odbijanja susreta Komšića i Džaferovića s Lavrovom?

“Ovo je po svemu sudeći repriza onoga što se dogodilo Ukrajini. Ovo potvrđuje upozorenja onih koji tvrde da se ne možemo osloniti isključivo na Rusiju već moramo imati alternativne pravce”, objašnjava dodavši kako su u slučaju Ukrajine štete bile milijunske.

Smatra da LNG terminal na Krku svakako ima smisla i nešto što treba podržavati. Dobro je što je Europska unija odlučila smanjiti ovisnost o ruskom plinu i odlučila se okrenuti drugim isporučiteljima energenata kao što je opskrba azerbajdžanskim plinom.



“Ovo je upozorenje za cijelu Europu da se takve stvari mogu dogoditi. To je cijena oslanjanja na jednu državu za isporuku energenata. Jednog dana netko u Moskvi može odlučiti zavrnuti slavinu zbog neke uvrede i slično”, ističe.

Podsjećamo, šef diplomacije Rusije Sergej Lavrov boravio je prije dva dana u posjeti BiH. On se najprije sastao s članovima rukovodstva RS u Istočnom Sarajevu, a zatim s Miloradom Dodikom, predsjedavajućim Predsjedništva BIH u zgradi ove institucije.

No, članovi Predsjedništva BiH Željko Komšić i Šefik Džaferović odbili su susret s Lavrovom optuživši ga da ne poštuje suvrenitet BiH kao države te da svjesno pokušava dovesti u pitanje njena strateška opredjeljenja, posebice ono o priključenju Europskoj uniji i NATO-u.

“Uz dužno poštovanje Ruske Federacije i ministra Lavrova, mi nismo ljudi koji će pristati biti ruski pijun na Balkanu u njihovim obračunima bilo s državama Europske unije ili s NATO-om”, rekao je Željko Komšić.

Samo dan nakon što su članovi Predsjedništva odbili susresti se s Lavrovom Gazprom srezao isporuku plina BiH za 50 posto

 

Komentari