Benčić i Tomašević otkrili planove nakon ‘micanja HDZ-a sa vlasti’: Prvo leti Ivan Turudić

Foto: Damjan Tadic / CROPIX

Koordinatori stranke Možemo! Sandra Benčić i Tomislav Tomašević predstavili su u nedjelju poteze koji su, kako kažu, „hrabri potezi”, a koje namjeravaju provesti ‘nakon micanja HDZ-a sa vlasti’.

Mi smo spremni na konkretne poteze, imamo ih hrabrosti provesti i to odmah nakon izbora, poručili su Benčić i Tomašević na konferenciji za novinare, predstavljajući svojih 13 „hrabrih poteza”.

Nakon ‘micanja HDZ-a sa vlasti’, odnosno pobjede na parlamentarnim izborima, kao prvi potez naveli su smjenjivanje glavnog državnog odvjetnika Ivana Turudića i izbor novoga glavnog državnog odvjetnika, te pooštravanje kazni za koruptivna kaznena djela.

Drugi je izgradnja stanova za javni najam, što će se, kažu, financirati oporezivanjem ekstra profita banaka i trgovačkih lanaca, a treći potez bio bi zabrana oglašavanja kladionica i kasina te njihovo odmicanje od zdravstvenih i i obrazovnih ustanova.



Može biti slika sljedećeg: tekst

Planiraju uvesti građanski odgoj u škole

Možemo! također planira uvesti građanski odgoj u sve hrvatske škole, zaustaviti bespravnu gradnju diljem Hrvatske, podržati domaće poljoprivrednike propisivanjem da državne i lokalne ustanove nabavljaju hranu izravno od lokalnih poljoprivrednika.

Nadalje žele u Ustav RH staviti odredbu o pravu žena na besplatan i dostupan pobačaj, zabraniti prodaju dugova agencijama za naplatu potraživanja bez pristanka dužnika i onemogućiti lihvarske otplatne planove.

Možemo!, istaknuo je Tomašević, vjeruje u mlade pa im će im omogućiti pravo glasa od 16. godine.

Foto: Damjan Tadic / CROPIX

Omogućili bi posvajanje djece istospolnim partnerima

Osim toga, najavljuju, omogućili bi posvajanje djece istospolnim partnerima. Također, kažu, stat će na kraj objesnoj vožnji na cestama kroz oštre i dosljedne kazne za prekršitelje koje bi bile razmjerne prihodima.

U toj stranci planiraju i izmijeniti ugovor o izručenju s Bosnom i Hercegovinom (BiH) kako bi se onemogućilo kriminalcima sa dvostrukim državljanstvom izbjegavanje služenja kazne u Hrvatskoj i bijeg u BiH. Obećavaju također smanjiti broj općina i županija u Hrvatskoj po kriteriju fiskalne održivosti.

To su potezi o kojim se priča 20 i više godina a koje ni jedna Vlada nije imala hrabrosti provesti, njima želimo eliminirati politike i nečinjenja koja kod građana izazivaju osjećaj nepravde, nejednakosti i nemoći naprema onih povlaštenih, poručila je Benčić.

Riječ je o potezima koje smatramo da treba napraviti nakon parlamentarnih izbora, posebice da se smanje nejednakosti u društvu, rekao je Tomašević i pozvao građane da im jave što je njima najvažnije pa će dodati i 14. „hrabri potez”.

Foto: Goran Mehkek / CROPIX

Na izbore izlaze samostalno

Benčić je ponovila da Možemo! na izbore izlazi samostalno, te da pregovaraju od točkastoj koaliciji sa SDP-om u četiri izborne jedinice. Pregovori sa SDP-om zaista idu dobro no svi ishodi su mogući i sve se može okrenuti u pet minuta, kazala je Benčić i dodala ako se ne uspiju dogovoriti onda će i u tim izbornim jedinicama ići samostalno.

Možemo! planira imati listu i u 11. izbornoj jedinici u kojoj bira hrvatska dijaspora. „Niti jedna ozbiljna politička opcija si ne može dozvoliti da ne komunicira ili ne uzima u obzir potrebe građana, mahom mladih ljudi, koji su takozvana nova dijaspora u zemljama Europe i koji su otišli u zadnji šest do sedam godina, nama su oni itekako važni”, kazala je Benčić.

U Možemo! nisu željeli komentirati razilaženje RF-a i SDP-a.

„To nije naša tema”, rekao je Tomašević.

Peović potvrdila da ne idu sa SDP-om: ‘Izašli bismo i sami iz koalicije zbog Milanovića’

Komentari