Beroš: HALMED će procijeniti je li cjepivo sigurno i učinkovito, poslali smo zahtjev Rusiji za dokumentaciju

Ministar zdravstva Vili Beroš komentirao je nabavku ruskog cjepiva Sputnjik V istaknuvši da jučerašnji razgovor s ruskim veleposlanikom nije znak odvajanja od europskih metoda.

“Razgovor je protekao u ugodnom, konstruktivnom i prijateljskom tonu i razgovarali smo o mogućnosti nabavke cjepiva. Naglasili smo da je to moguća varijanta, međutim, da ona mora biti u sklopu europske regulative i svih pozitivnih propisa Republike Hrvatske, koji determiniraju kad neko cjepivo i lijekovi mogu ući na prostor Republike Hrvatske”, rekao je na konferenciji za novinare, prenosi N1. 

Dodao je kako će HALMED procijeniti je li to cjepivo sigurno i učunkovito, zamolio je rusku delegaciju da dostavi dokumente HALMED-u. “Mislim da je to legitimno nastojanje Vlade da iskoristi sve što nudi znanost, ali ključno je očuvanje zdravlja”.

Dalje navodi da je moguće da Hrvatska rusko cjepivo nabavi mimo odluke Europske agencije za lijekove (EMA), a odluku HALMED-a moguće je dobiti u roku od nekoliko dana ili tjedana, “nikako se neće na nju čekati mjesecima”.



Komentirao je dug veledrogerijama rekavši da se problem mora riješiti zajedničkim snagama i razgovorom.

“Pred nama su veliki izazovi. Zdravstveni sustav Republike Hrvatske nije financijski održiv, ova godina pokazala je negativne financijske učinke, a to je povećanje zdravstvene zaštite covid-bolesnicima, kao i nabava cjepiva, što nas je prošle godine koštalo preko dvije milijarde kuna. Naši građani ne odvajaju u zdravstveni sustav onoliko koliko je to bilo proteklih godina”.

Komentari