Beroš: Nije izvjesno da je preminula osoba u Istri umrla od posljedica korona infekcije

Foto: Marko Todorov / CROPIX

Ministar zdravstvo Vili Beroš je danas u Saboru predočio sve mjere vezane uz borbu protiv koronavirusa u Hrvatskom Saboru te se potom kratko obratio na konferenciji za medije.

“Objasnili smo elemente koji su nas natjerali na promjenu naše inicijalne strategije. Moram reći da rezultati pokazuju da su mjere bile dobre i da su polučile određene rezultate. Nastojimo cijeli sustav prilagoditi ovoj ugrozi”, rekao je Beroš.

Na pitanje kakva je situacija s naručivanjem za preglede koji nisu povezani s koronavirusom, odgovorio je da hladni pogon mora funkcionirati kao i skrb za onkološke pacijente. Rekao je da se planira stopirati SMS naručivanje za preglede.

“Naša epidemiološka struka je ta koja odlučuje o mjerama i ona ovakve mjere smatra dovoljnim. Epidemiološka situacija je i dalje pod nadzorom. Nije jednostavno napraviti karantene. Naš cilj je prolongirati ovaj početni stadij epidemije jer ga zaustaviti ne možemo. Napravit ćemo sve da se zdravstveni sustavu ne preoptereti”, rekao je Beroš.



Komentirao je i stanje u kojem se nalazi KB Dubrava i rekao da bi se u toj bolnici liječili najteži bolesnici koji će trebati respiratore i ventilatore.

“Ostale zdravstvene ustanove imaju ograničene resurse kad je riječ o respiratorima. Nigdje drugdje nemamo toliki broj priključaka za respiratore”, rekao je te dodao kako je jedna od mana KB Dubrava njezin ventilacijski sustav, ali se on, napominje Beroš, može anlulirati.

Upitan je li preminula osoba u Istri preminula zbog koronavirusa rekao je kako je riječ o samoizolaciji koja nije imala značajnije simptome.

“Nije izvjesno da je osoba preminula od posljedica korona infekcije, ali detaljnije informacije imat ću kasnije”, rekao je Beroš.

Podsjećamo, Nacionalni stožer civilne zaštite redovitu konferenciju za medije održat će u 18, umjesto u 16 sati.

Komentari