UKUPNO 81 ZARAŽENA OSOBA U HRVATSKOJ Beroš potvrdio 12 novozaraženih, zaraženo je i osam liječnika

Davor Pongracic / CROPIX

U 9 sati počela je konferencija na kojoj je Nacionalni stožer objavio najnovije informacije o epidemiološkoj situaciji u Hrvatskoj.

Ministar unutarnjih poslova i šef Nacionalnog stožera civilne zaštite Davor Božinović, ministar zdravstva Vili Beroš, ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Krunoslav Capak i ravnateljica Klinike za infektivne bolesti “Dr. Fran Mihaljević” Alemka Markotić izvijestili su javnost o događajima u protekla 24 sata.

Ravnateljstvo civilne zaštite upostavilo je novi broj za pozive građana specijaliziran za slučajeve koronavirusa, a u pitanju je broj 113.

Ministar Vili Beroš objavio je da je 12 novooboljelih, što je ukupno 81 u Hrvatskoj.



“Naše pripreme za treću fazu su potpuno adekvatne, situaciju držimo pod kontrolom. Jutros sam se čuo sam se s ravnateljima bolnica u Splitu, Osijeku i Rijeci. Svi su ono što smo im naložili shvatili ozbiljno”, rekao je ministar Beroš.

“Nema nekih novosti s kliničke strane, svi bolesnici su lakši, nema pogoršanja. Svi liječnici koji su bili u kontaktu sa zaraženim liječnikom s Rebra su negativni”, rekla je Alemka Markotić.

“U Zagrebu je osam liječnika pozitivno na koronavirus, ali epidemiološka situacija je dobra”, dodao je Capak i obavijestio o novom broju 113 koji mogu zvati građani za nove informacije.

Iz stožera su najavili da će Crveni Križ pomagati starijim i nemoćnim osobama oko dostavljanja lijekova. Crveni Križ je pokrenuo i brojeve za psihosocijalnu podršku, a brojevi su dostupni na njihovim službenim stranicama.

Capak je komentirao i moguće zatvaranje svih ugostiteljskih objekata u Hrvatskoj, o čemu će se danas raspravljati u Saboru.

“Ne bih govorio nešto unaprijed. U trenutku kad smo o tome razgovarali nije bilo potrebe za tim”, rekao je  Capak.

“Klinika za infektivne bolesti ima određen broj respiratora, ali na sreću niti jedan nije bio upotrebljen. Nije bilo teže kliničke slike i nitko od zaraženih u Hrvatskoj nije trebao respirator”, komentirao je Beroš te dodao da za sada nema težih slučajeva u Hrvatskoj, no da su spremni ako do toga dođe.

Ministar je dodao i da su ga obavijestili iz ljekarničke komore da su se na tržištu pojavili tzv. brzi testovi za koronavirus, no ne preporučuje da građani iste kupuju.

“Jasno je da u ovakvim situacijama postoje ljudi koji se vode ekonomskim potrebama a ne javnozdravstvenim potrebama. Molim vas da ne kupujete te brze testove nego da pratite stručne preporuke”, poručio je Beroš.

Komentari