Biskupi pozvali građane da izađu na izbore: ‘To nije samo građanska nego i vjerska dužnost’

Foto: Goran Mehkek / CROPIX

Komisije HBK-a Iustitia et pax dala je izjavu u povodu predstojećih parlamentarnih izbora pod naslovom „Očuvati dostojanstvo politike i ustavno-pravni poredak države“. Tajnik Komisije mons. prof. dr. Vladimir Dugalić rekao je da je jedan od ciljeva poziv građanima da izađu na izbore. Dodao je i da su osobito zainteresirani kako pojedine opcije žele riješiti demografska pitanja, probleme migracija.

Član Komisije mons. prof. dr. Stjepan Baloban naglašava kako ova izjava nije politički govor, nego je isključivo utemeljena na socijalnom nauku Crkve te da vjeruje da će ona tako i biti shvaćena. “Katolike se podsjeća da vjera nije samo privatna stvar nego ima i društvenu dimenziju. Drugim riječima, vjernik nije odgovoran samo za svoj privatni život, nego je suodgovoran za život zajednice u kojoj živi”, kaže Baloban.

I on podsjeća da je jedna od temeljnih zadaća izlazak na izbore jer se na izborima odlučuje o budućnosti naroda i države, ali i o budućnosti svakog građanina. “Ali nije dovoljno samo izaći na izbore, potrebno je zaokružiti one liste i pojedince koji će na najbolji način zastupati hrvatske građane”, kaže.

Baloban je upozorio na opasnosti “populizma koji raspiruje najniže sebične sklonosti nekih slojeva društva”, a građanima je poručio da se ne daju “zavesti od onih koji samo ukazuju na propuste, a ne nude rješenje za popravak situacije”.



“Nekultura dijaloga, često je prisutna, graniči s vulgarnosti, dovodi građane u situaciju da ne žele na izbore. I neizlaskom na izbore se glasuje, no tada prepuštamo drugima da odlučuju u naše ime. Stoga smo pozvali vjernike da ne glasaju protiv nekoga nego da podrže one koji su djelima pokazali da im se može vjerovati i da kazne one koji nisu ispunili obećanja”, rekao je Dugalić.

Pitanja novinara:

Rekli ste da kršenje Ustavnih odredbi nije ponašanje koje zaslužuje povjerenje građana, je li to poruka za Milanovića?

“Tiče se svih sudionika, to obvezuje sve”, rekao je Dugalić i još jednom odbio tezu da je poruka upućena Milanoviću. “Ne prozivamo nikoga osobno, politički smo neutralni”.

Je li se Crkva svrstala na jednu stranu ovom porukom?

“Ne, mi smo za pravednost i zakonitost”, rekao je Dugalić pa dodao da povjerenje birača ne zaslužuju ono koji se ne drže Ustava.

 

Komentari